Publicerad 2024-04-29

Hur tycker du att det stadsnära friluftslivet i Östersund ska utvecklas?

Östersunds kommun satsar de kommande åren tio miljoner kronor på det stadsnära friluftslivet. Vi har redan fattat beslut om satsningar för omkring fyra miljoner kronor. Och vi har mängder med idéer och förslag för de återstående sex miljonerna. Men innan vi fattar fler beslut vi vill ha DINA idéer!

Pappa med barn som går i skogen

Idag, 29 april, är det hela Sveriges friluftsdag och i samband med det vill vi ge dig tips på vad som finns att göra och vad som är på gång i kommunen. Och framför allt vill vi gärna höra dina idéer om hur vi kan utveckla det stadsnära friluftslivet!

Utomhusvistelse och att uppleva naturen bidrar till ökad fysisk aktivitet, ökad inlärning, bättre hälsa och ökat välbefinnande. Vilket i sin tur motverkar flera av våra stora folkhälsoproblem som vi har idag, till exempel stillasittande. Psykisk ohälsa ökar också snabbt, inte minst bland barn och ungdomar.

Tips på friluftsaktiviteter

Att spendera en stund utomhus under dagen bidrar till många hälsofördelar. I Östersunds kommun finns det något för alla att göra.

Här har vi samlat några förslag på aktiviteter som du kan ägna dig åt.

På Naturkartan kan du också hitta tips på trevliga utflyktsmål.

Svenska friluftsdagen

Svenska friluftsdagen instiftades 2014 och firas den 29 april varje år. Med denna dag uppmärksammas alla positiva effekter utomhusvistelse har, inte bara på fritiden utan även under skol- och arbetsdagen. Tänk på att du kan göra något så enkelt som att ta en walk n´talk, äta lunchen ute i vårsolen eller kanske använda skolgårdens möjligheter under matte-lektionen. Även en kort stund utomhus gör skillnad.

Läs mer om hela Sveriges friluftsdag på Svenskt Friluftsliv

Investeringar för stadsnära friluftsliv i Östersund

Det här är de satsningar i kommunen som redan är beslutade:

  • Brunflo: Multifunktionellt grönområde i Brunflo vid elljusspåret, som är en del av Utvecklingsplan Brunflo. Efter medborgardialoger och möten med skolor, förskolor och föreningar planeras det ett uteklassrum. Ett nytt trevligare vindskydd och grillplats som rymmer fler. Äventyrsslinga i den närliggande skogen.
  • Bynäset: Platsbyggda utedass, inhägnade sopstationer och lägga spång på delar av genvägen.
  • Frösön: Färdigställa den nya skyltningen av natur- och kulturstigarna. Rusta upp toppen på Östberget.
  • Lillsjön: Byta ut tillgänglighetsrampen. Arbetet påbörjas 2024 och planeras vara klart 2025.
  • Lugnvik: Vid elljusspåret planeras ett tillgänglighetsanpassat ute-gym vid parkeringen. Runt elljusspåret planeras ett antal stationer för styrketräning. Vi tänker oss en entré och grusad stig från parkeringen in till grill och vindskydd. Vid grillen och vindskyddet tänker vi oss en motorikbana.
  • Remonthagen: Uppfylla ett medborgarförslag genom att skapa cykelbanor på kullen.
  • Runt om i kommunen: Byta ut flertalet grillar och bänkbord.
  • Torvalla: Arbetet har startat med att anlägga ett nytt elljusspår i Torvalla, och kommer att vara färdigt till vintern 24/25.
  • Verksmon: Dra om skidspåret. Planeras och påbörjas så snart vi vet omfattningen av etableringen i Verksmon.

Totalt beräknas investeringarna under 2024 uppgå till cirka 4,25 miljoner kronor.

Investeringarna är en del av den politiska satsning som görs på friluftslivet med tio miljoner. Fler beslut kommer att tas framöver. Men vi vill, som sagt, först få in dina idéer.

Vad tycker du att kommunen ska satsa på i det stadsnära friluftslivet?

Fyll gärna i vår enkät. Du kan välja att vara anonym, eller att fylla i dina kontaktuppgifter.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-29