Musikinstrument

Piano

Blåsinstrument

Blåsinstrumentundervisningen bedrivs lokalt på de flesta skolor runt om i Östersunds kommun. Vi har ingen åldersgräns för nybörjare. När du fått en plats på kulturskolan kan du spela till och med sista året på gymnasiet. Vi undervisar dig i olika genrer. Efterhand kan du också delta i olika ensembler för att där musicera tillsammans med andra.

Träblåsinstrument: Blockflöjt, tvärflöjt, klarinett, altsax, tenorsax, barytonsax, fagott, oboe

Bleckblåsinstrument: Trumpet, althorn, valthorn, trombon, euphonium, kornett, bastuba

Lärare

Saxofon: Erik Hellqvist
Bleckblås: Waldemar Swiergiel
Blockflöjt, klarinett: Stig-Erik Mattsson
Tvärflöjt: Emmeli Nilsson
Fagott, oboe: Desirée Olsson

Brasslek

Brasslek är en pedagogisk metod som genom lek och glädje närmar sig musikens förtrollade värld. Vi arbetar i grupp på 6-12 barn i åldrarna 8-10 år. Kursen pågår i 10 veckor och den tar ca 45 minuter per gång.

I undervisningen använder vi oss av sång, rytmik och spel på kornett/mini- trumpet.

Vi kan möta barnen i deras skolmiljö eller erbjuda undervisning på Kulturskolan, OSD (Folkets Hus). Allt efter vad vi kommer överens om.

Lärare

Waldemar Swiergiel

Dragspel/ackordeon

Dragspelet är ett populärt instrument. Det är framför allt dansmusik och folkmusik vi spelar. Dragspelet är enkelt att ta med sig och kan vara en orkester i sig självt.

Det finns många typer av dragspel. Alla sorter har en diskantdel (där man spelar melodin mest) och en basdel (där man ackompanjerar).

Durspel, som fungerar som enkla munspel, med olika toner på in- och utblås.

”Vanliga” dragspel, med sex rader på bassidan och på diskantsidan antingen treradigt knappsystem (med extrarader) eller pianoklaviatur.

Ackordeon, som det moderna spelet kallas, är som ett vanligt dragspel, men med en tekniskt mera utvecklad basdel kan man på det också spela mera avancerad musik.

Lärare

Emmeli Nilsson

Gitarr

Gitarren är ett av de mest mångsidiga instrument som finns. Du kan spela melodier på den och använda den för att kompa visor, poplåtar, jazz eller folkmusik.

Du kan lära dig hela solostycken med både melodi, komp och bas i klassisk eller annan stil, eller i grupp med andra gitarrer, andra instrument eller i gitarrorkester.

Grundtekniken är detsamma om du lär dig spela elgitarr. Elgitarren använder du för att kompa rocklåtar med rytmiskt ackordspel och riffs och skapa improviserade solon till rock, blues och jazz. Du kan också spela i rockgrupp ihop med andra musiker.

Lärare

Kenneth Bakkelund
Lars-Erik Forslund
Tobbe Persson
Andreas Hansson
Jonny Johansson

Piano

Tänk dig vilken sorts musik som helst: klassiskt, jazz, visor, populärmusik med mera. Allt det kan spelas på piano eller andra tangentinstrument som till exempel synth, keyboard eller elpiano.

På ett piano kan man spela ensam eller ihop med andra. Du kan också spela tillsammans med andra instrument, orkestrar och i pop- och rockgrupper.

Lärare

Simon Jonsson
Eva Sparf
Inga-Lena Eriksson
Björn Larsson
Stig-Erik Mattsson

Slagverk/trummor

Den som väljer trummor får lära sig många olika musikstilar och möjlighet finns att medverka i skolans ensembler, till exempel i kulturskolans blåsorkestrar. Slagverks­ensemble (grupp med enbart trumslagare) finns också i utbudet.

Tyngdpunkten i undervisningen ligger naturligtvis på trumset, men vi kan också erbjuda undervisning på vibrafon, marimba, pukor och virveltrumma. Vi spelar både efter noter och på gehör.

Lärare

Jörgen Andersson

Stråkinstrument

På kulturskolan kan du lära dig spela fiol, altfiol, cello och kontrabas. De är alla släkt med varandra och kallas stråkinstrument.

Undervisningen sker i liten grupp eller individuellt på din skola eller i Kulturskolans lokaler på Folkets Hus i Östersund. Vi vet också att det är jättekul att spela tillsammans med andra så därför får du som nybliven stråkelev möjlighet att spela i orkester nästan från början.

Fiolen är vanligast och används för att spela många sorters musik: klassiskt, folkmusik, jazz med mera. Man spelar solo eller tillsammans med andra i ensemble eller orkester.

Altfiolen är lite större än fiolen och har en lite mörkare klang. Den är väldigt viktig för att stråkkvartetten eller stråkorkestern ska låta vackert.

Cellon är näst störst i stråkfamiljen och har en varm, mörk klang som brukar jämföras med människans röst. Cellon används både som soloinstrument och i orkester.

Kontrabasen är störst i familjen och har mörkast klang. På kontrabas kan man spela solo, orkester, jazz, visor, folkmusik m m. Ett mycket användbart instrument!

Lärare

Fiol

Peter Roos Bo Öberg Mariann Nilsson Elin Sundberg

Kontrabas

Lars-Erik Forslund
Olov Roos

Cello

Olov Roos

Sidan uppdaterad 2018-02-19