Fakta och tips

Här finns våra hälsningar till boende i kvarteren som är med i tävlingen Vinn vinn - Sopsortering! Några fakta om varför man ska sopsortera och lite tips hur man ska göra.

December­hälsningen: Sortera julsoporna rätt!

Sortera julsoporna rätt! Julklappspappret och chokladasken sorteras som pappersförpackningar och frigolitskalen som plastförpackningar. Aluminiumfolien och ischokladformarna är metallförpackningar. Släng ljusstumpar, julklappssnören och champagnekorkar i den vanliga soppåsen. Den trasiga ljusslingan är miljöfarligt avfall.
God Jul!

Januarihälsningen: Sopor som avskedspresent?

Den tristaste avskedspresenten till grannarna vid flytt, är berg av osorterade flyttsopor som tornar upp sig i soprummen. Det blir tråkigt för grannarna och extra kostnader för fastighetsägaren. Soprummen är till för de sopor som uppstår i vardagen.

Finns det grovsoprum i fastigheten får du ställa möbler, fritidsutrustning, buntade textilier, vitvaror och större hemelektronik. Har du andra sopor, till exempel från garderobsstädning och flytt, ska de lämnas på en återvinningscentral. Är det hela och rena grejer kan ni beställa
hämtning av biståndsorganistionerna i stan.

Februarihälsningen: Ett enstaka slarv får konsekvenser för många

Tänk på att soprummen bara är till för de sopor som uppstår i vardagen. Har du andra sopor, till exempel från garderobsstädning och flytt, ska de lämnas på återvinningscentralen. Där kan du sortera dina sopor så att så mycket som möjligt går till återvinning. Om allt möjligt slängs i soptunnan hemma, går allt till förbränning, kärlen blir för tunga för insamlingspersonalen och Rikshem får betala extra avgifter för extra hämtningar och överfulla kärl - kostnader som naturligtvis på ett eller annat sätt läggs på hyran.

Sidan uppdaterad 2018-03-05