Langning

Tonårsflicka dricker öl

Langning av alkohol är en brottslig handling som innebär att någon olagligen köper ut, säljer eller ger bort alkohol till en person som är under 20 år. Langning kan ge böter eller fängelse i upp till fyra år.

Unga här i kommunen och i hela Sverige börjar dricka alkohol allt senare och de dricker också mindre och mindre alkohol, vilket såklart är väldigt positivt! Vi kan också i undersökningar se att det är allt färre föräldrar som bjuder sina barn på alkohol och att det är få unga som får tag på alkohol från sina föräldrar, vilket också det är väldigt bra.

Lokala undersökningar visar dock att det fortfarande är så att 30 procent av gymnasietvåorna dricker så mycket att de har en särskilt riskfylld alkoholkonsumtion.

Student- och Valborgsfirande är tillfällen som många fortfarande förknippar med alkohol och berusning.

Vi vill därför uppmana alla vuxna att ge våra ungdomar ett tryggt och minnesvärt firande, genom att inte köpa ut alkohol till den som är under 20 år. Att vara berusad innebär en ökad risk både att bli utsatt för och själv begå brott som misshandel, att bli osams med vänner och familj och att tappa eller förstöra saker eller kläder. Inga bra förutsättningar för ett tryggt och fint firande!

Genom att köpa ut, ge bort eller sälja alkohol till den som är under 20 år utsätter du inte bara denne för de skade- och hälsorisker det innebär att dricka och bli berusad, utan du begår också ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till fyra år.

Det är allt färre föräldrar som bjuder sina barn på alkohol och det är ganska få unga som får tag på alkohol med hjälp av sina föräldrar. Istället får unga människor framför allt tag på alkohol från pojk-/flickvänner, kompisar eller kompisars syskon. Men även där kan du som förälder agera! Prata med unga vuxna i ditt barns närhet om att du inte vill, och att du hoppas att de är kloka nog, att inte köpa ut alkohol till den tonåring som ni bryr er så mycket om och vill allt väl.

Via länkarna nedan finns massa bra information om alkohol och ungdomar, varför det är en dålig idé att köpa ut alkohol till unga, och tips om hur föräldrar, syskon och andra kan säga nej om de får frågan.

Sidan uppdaterad 2017-12-07