Publicerad 2016-01-21

Pressmeddelande: Nu ska alla välja skola

Till hösten börjar många förväntansfulla barn i Östersunds kommun i förskoleklass och nytt för i år ska alla välja vilka skola de vill gå i.

Genom det fria skolvalet har alla barn och föräldrar rätt att välja grundskola. Alla får helt enkelt själva bestämma vilket skola de vill att barnen ska gå i. Mellan den 18 och 31 januari pågår skolvalet och då ska alla vårdnadshavare till barn som ska börja förskoleklass under hösten 2016 välja skola tillsammans med barnen.

- Det är för att uppfylla skollagens intentioner om att alla föräldrar har rätt att välja skola till sina barn. Tidigare blev eleverna placerad i en skola och kunde önska en annan än den tilldelade. Nu blir ingen elev tilldelad någon skola utan alla föräldrar måste göra ett val av skola, säger Bengt Funseth som är verksamhetschef för grundskolan.

Alla vårdnadshavare till barn som är födda 2010 har fått information om skolvalet under hösten och på måndag den 18 januari öppnar anmälan. Skolvalet göras på kommunens hemsida med hjälp av e-tjänsten Skolval och omfattar både kommunala och fristående skolor i Östersunds kommun.

För de som söker till en fristående skola ska även en ansökan göras direkt till förskolan. Östersunds kommun är ansvarig för att alla elever som är folkbokförda i kommunen har en skolplacering, därför ska det även göras en anmälan till kommunen.

Att alla får välja skola innebär att en del skolor kan få fler anmälningar än andra. Om det blir kö till en skola placeras barnen i första hand efter principen "relativt närhet" och i andra hand efter syskonförtur.

Sidan uppdaterad 2016-01-21