Publicerad 2016-02-10

Pressmeddelande: Kommunen stödjer Östersundshems försäljning

Det råder bostadsbrist i Östersunds kommun och det kommunala bostadsbolaget Östersundshem har en viktig roll i arbetet att producera nya bostäder. För att kunna finansiera nyproduktion och kunna bygga i den takt som är planerat kommer bolaget att sälja fastigheter.

Östersunds kommun är en växande kommun och vårt mål är att vi år 2025 ska vara 65 000 invånare. För att nå kommunens tillväxtmål krävs fler bostäder och genom Östersundshems försäljning av fastigheter kan bolaget fortsätta att bygga för framtiden.

- För att inte äventyra bolagets ekonomi är en finansiering av kommande nyproduktion genom försäljning av tillgångar det bästa alternativet. Det innebär att Kommunfullmäktiges ekonomiska avkastningskrav i ägardirektivet kan uppfyllas av bolaget samtidigt som man bygger nytt i den omfattningen som man planerar att göra. I praktiken är inte andra finansieringsalternativ möjliga, säger Unto Järvirova, ekonomidirektör i Östersunds kommun.

Östersundshem kommer att sälja totalt 1698 lägenheter och det handlar om fastigheter i Torvalla, Odensala, Körfältet samt ett antal fastigheter i Odenslund.

Fastigheterna kommer att säljas till Rikshem som är en stabil förvaltare som har hyresrätter som affärsidé. Att få in fler aktörer på hyresmarknaden är viktigt för att minska den stora bostadsbristen i Östersund. Östersundshem kommer att ha ett nära samarbete med Rikshem när det gäller nyproduktion och i avtalet ingår även att Rikshem ska bygga fler bostäder i Östersund. Det innebär att det totala antalet bostäder i Östersunds kommun kommer att öka.

- Vi har arbetat med att se på vilket sätt som vi kan finansiera den dubblerade nybyggnationen av hyresrätter i Östersundshem. Jag tycker det är bra att Rikshem med denna affär visar att de tror på och vill vara med om Östersunds tillväxt. Det är bra med flera fastighetsägare som bygger hyreslägenheter i Östersund, säger AnnSofie Andersson (S), ordförande i Kommunstyrelsen och ordförande i Östersunds Rådhus AB som är Östersundshem moderbolag.

- Det är ett klokt beslut att sälja en del av Östersundshems bestånd. Vi får in nytt kapital och en betydande ny aktör på bostadsmarknaden i vår kommun. Det behövs för att vi ska klara utmaningen att fortsätta växa, säger Bosse Svensson (C), vice ordförande i Östersunds Rådhus AB.

Det slutgiltiga beslutet om försäljningen tas i Kommunfullmäktige den 17 mars. Rikshem beräknas sedan att ta över fastigheterna från den 1 juli.

Unto Järvirova, ekonomidirektör, Tel. 072-523 10 40

AnnSofie Andersson (S), Kommunstyrelsen & Östersunds Rådhus AB, Tel. 070-598 32 35

Bosse Svensson (C), Östersunds Rådhus AB, Tel. 076-816 48 48

På Östersundshems hemsida finns mer information och ytterligare kontakter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster