Publicerad 2016-04-12

Pressmeddelande: Östersund värd när den paralympiska vinteridrotten tar nästa steg

Deltagare från hela världen kommer att vara på plats i Östersund den 22 till 24 april för att staka ut den paralympiska vinteridrottens framtid.

– I år är det 40 år sedan Sverige stod som värd för historiens första paralympiska vinterspel. Nu känns det självklart att vi åter samlas här för att ta nästa strategiska steg för en fortsatt global utveckling av paralympisk vintersport, säger Johan Strid, generalsekreterare Parasport Sverige.

Östersund är ett nav för vintersport och vintersporten ska vara tillgänglig för alla. Nu när EM i kälkhockey nyss avslutas siktar regionen på att ta hem fler internationella vintertävlingar och driva parasportens utveckling. Därför arrangeras den internationella konferensen ”Para-Athletes Pathway in Winter Sports” den 22 till 24 april i Östersund.

- Evenemang, inom idrott och annan verksamhet, har en stor betydelse för nationell och regional destinationsutveckling. I Östersund och regionen har vi goda erfarenheter inom vinteridrottsområdet med till exempel skidskytte och de alpina grenarna. Att skapa förutsättningar för långsiktiga samarbeten och lyckade evenemang även inom parasportområdet känns därför helt självklart, säger Östersunds kommuns tillväxtchef Per Johansson.

Representanter från 26 nationer, deltagare från hela världen, den Internationella Paralympiska kommittén samt Sveriges Paralympiska Kommitté gör konferensen fullkomligt unik i sitt slag.

Syftet är att arbeta fram en långsiktig plan för den framtida utvecklingen av vinterparasport kallad ”Östersund Declaration on Para Athletes pathway in winter sports”.

Alla har rätt till möjligheten att leva ett aktivt liv och en målsättning är att få fler människor med funktionsnedsättning att utöva vinteridrott. Mötet är även ett tillfälle att knyta kontakter för framtida samarbeten och en möjlighet att visa upp Östersund och regionen i ett internationellt sammanhang.

Initiativet till workshopen kom i samband med att IPC fyllde 25 år och var ett gemensamt förslag från Länsstyrelsen Jämtland, Mittuniversitetet, Parasport Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun tillsammans med Parasport Sverige.

Johan Strid, Parasport Sverige, Tel. 08 - 699 62 73

Karin Riddar, Tillgänglighetsstrateg Östersunds kommun, Tel. 063 - 14 46 23