Publicerad 2016-04-27

Pressmeddelande: Tillsammans för en lugn och trygg valborg

Nu är det snart dags att fira valborgsmässoafton. I Östersunds kommun är det många som är engagerade för att våra ungdomar och alla andra ska få en härlig och trygg kväll.

Sista april är inte bara majbrasor och ett välkomnande av våren - valborg förknippas även med ungdomsfylla och alkohol. Flera organisationer och verksamheter kommer att vara ute på stan för att skapa trygghet och trivsel för alla.

- Det är väldigt bra med de insatser som både frivilliga och yrkesverksamma har planerat under kvällen, men även "vanliga vuxna" kan göra en insats under kvällen bara genom att finnas ute. Ju fler nyktra vuxna som är ute och rör på sig, desto tryggare kommun för oss alla, säger Sofia Haby, koordinator för drogförebyggande arbete i Östersunds kommun.

Kommunens uppsökande team kommer att finnas ute i ungas miljöer, teamet jobbar efter tips om till exempel platser och fester där unga samlas. Även nattvandrare från organisationen nattvandring.nu kommer att ha flera grupper ute i olika områden i kommunen, liksom Röda Korsets första hjälpen-grupp med volontärer som är utbildade i första hjälpen.

Polisen fokuserar på unga och minderåriga under valborg men även på den allmänna ordningen och arbetar med fokus på centrum, Badhusparken, McDonalds och andra ställen där många ungdomar finns.

Både kommunen och polisen arbetar med att begränsa tillgången till alkohol för unga inför valborg. Kommunens tillståndsenhet påminner handlare om att vara noggranna med att kontrollera åldrar på personer som köper folköl, medan polisen fokuserar extra på att motverka langning omkring Systembolaget. Polisen arbetar också med att motverka langning av smuggelsprit och hembränt och tar gärna emot tips från allmänheten på sådana händelser.

I år är valborgsmässoafton på en lördag och det innebär att kommunens fritidsgårdar är stängda. Däremot finns det bland annat möjlighet att gå på alkoholfri valborgsfest för unga med Ungdomens nykterhetsförbund. Mer information finns på UNF Jämtlands facebook-sida.

Sofia Haby, Koordinator för drogförebyggande arbete, Tel. 063-14 02 66

Sidan uppdaterad 2016-04-27