Publicerad 2016-05-03

Pressmeddelande: Högt kreditbetyg och positiva framtidsutsikter för Östersund

Östersunds kommun får högt kreditbetyg i senaste rapporten från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s. Kommunens framtidsutsikter bedöms som positiva.

Standard & Poor’s reviderar framtidsutsikterna för Östersunds kommun från stabil till positiv samtidigt som de bekräftar kommunens kreditbetyg till AA+. Kreditbetyget som även kallas rating är en bedömning av kommunens betalnings-förmåga och finansiella risk, det vill säga kreditvärdighet. Motiveringen till betyget och de positiva framtidsutsikterna för Östersunds kommun är en stark ekonomi, stark finansiell styrning och exceptionell likviditet.

- Det är glädjande att vi får ”ett bra betyg på vårt arbete med god ekonomisk hushållning”. Det är ett långsiktigt arbete som byggt på en gemensamma syn i den politiska ledningen där vi varit eniga om att det är viktigt att kommunen ska ha en god ekonomi, säger AnnSofie Andersson, ordförande i Kommunstyrelsen.

Kreditvärderingsinstitutet har sedan de första rapporterna 2013 gett Östersunds kommun bra omdömen och de har successivt förbättrats. En utveckling som bedöms som positiv är att Östersunds kommun har utökat sin internbankverksamhet. Genom att de kommunala bolagen lånar av kommunen istället för banker minskar de finansiella riskerna menar Standard & Poor’s. Ett annat positivt exempel i rapporten är Östersundshems försäljning av lägenheter för att finansiera nyproduktion.

Sven-Ove Nilsson, finanschef, Tel. 063 - 14 33 85.

Utdrag ur rapporten:

”Den positiva ratingutsikten reflekterar Standard & Poors förväntan på en fortsatt förstärkning av den redan starka riskhanteringen i Östersunds kommun, samtidigt som internbankens expansion slutförs över de kommande två åren. I kombination med en lyckad begränsning av kommunkoncernens skulduppbyggnad, skulle ratinginstitutet kunna omvärdera sin syn på den finansiella styrningen till väldigt stark från stark, som tillsammans med fortsatt minskande ansvarsförbindelser utanför balansräkningen, skulle kunna leda till en uppgradering till högsta kreditbetyget (AAA).”

Sidan uppdaterad 2016-05-03