Publicerad 2016-05-17

Pressmeddelande: Mer utbildning för personal på HVB-hem

Ung Integration ska utbilda personal för att öka tryggheten på kommunens boenden för ensamkommande barn. Det kommer även att bli mer personal på alla HVB-hem genom en helt nyinrättad

- Sedan 2015 har många nya boenden öppnat och vi har anställt över 100 nya vägledare. Många är helt nya i yrket och därför gör vi nu de här utbildningsinsatserna, säger Jon Söder som är handläggare på Ung Integration.

Alla vägledare ska bland annat internutbildas i Durewallmetoden som är en metod som kan användas för att förebygga utåtagerande situationer genom bemötande, kroppsspråk och tonläge. De vägledare som har utökat ansvar kommer att få gå Rädda barnens utbildning ”Snacka loss!”. Det handlar om gruppsamtal som ska hjälpa de unga att hantera spänningar och stress i vardagen. I utbildningen ingår också traumakunskap som handlar om att förstå hur människor kan reagera i påfrestande situationer. Utbildningar kommer också att hållas i Re:pulse där fokus ligger på att lära sig att kontrollera sitt beteende genom att förstå kopplingen mellan känslor, tanke och beteende.

- Vi har tidigare använt oss av Re:pulse och Snacka Loss! och tycker att de har gjort skillnad i det dagliga arbete med ungdomarna. Det handlar inte om vi har mycket problem med mycket bråk och konflikter utan vi gör det i förebyggande syfte. Och framför allt för att vi ska kunna vara ett bättre stöd för ungdomarna, säger Jon.

Utbildning är viktigt för att personalen ska känna sig trygga och veta hur de ska kunna hantera situationer om de dyker upp.

För att få bättre kontinuitet i arbetet satsar kommunen också på att varje HVB-hem ska ha en vägledare med utökat ansvar. Tjänsten är helt ny och innebär att det blir mer personal på varje boende.

För ytterligare kontakt:

Jon Söder, Ung Integration, 063 -14 34 61