Publicerad 2016-05-31

Pressmeddelande: Thomée snart redo för 100 nya år

Den 141 år gamla ångaren Thomée genomgår en stor renovering. Det handlar om en investering som ska göra båten redo för framtiden.

- Vi håller på att renovera båten så den är redo för åtminstone 100 år till. Det är en långsiktig renovering, säger Ulf Löfvenberg som är enhetschef för Park och Fritid.

Ångaren Thomée har sedan 1880 trafikerat Storsjön och förra året påbörjade Östersunds kommun en omfattande renovering av båten. Budget för renoveringen var 3 miljoner kronor och av dem förbrukades 2,9 miljoner kronor. Renoveringsarbetet blev inte klart under förra året utan har fortsatt under 2016.

- Det är en renovering som tar tid och det är en komplicerad process. Det handlar om ett hantverk och det har inte funnits några färdiga delar utan allt har tillverkas från grunden. Vi har gjort ritningar och lösningar eftersom, säger Ulf Löfvenberg.

Hittills i år har renoveringen kostat 1,7 miljoner kronor och bedömningen är att det behövs ytterligare 1 miljon kronor föra att göra klart renoveringen. Det arbetet som återstår är exempelvis inredning, elmontage, kabeldragningen, besiktning, inköp av radar, ekolod och ankare.

Det innebär att budgeten för renoveringen totalt behöver utökas med 2,7 miljoner kronor för att båten återigen ska kunna färdas på Storsjöns vatten. På Kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka ska de besluta om att begära utökad investeringsbudget hos Kommunfullmäktige.

Thomée finns i nuläget i Arvesund i Åre kommun där den har genomgått större delen av den omfattande renoveringen. Exakt när båten kommer att trafikera Storsjön med passagerartrafik är oklart men båten kommer att sjösättas när vattennivå stigit tillräckligt. Efter det ska båten genomgå flera olika besiktigningar.  Blir Thomée godkänd kommer båten att köras till hemmahamnen i Östersund där de sista delarna av renoveringen kommer att genomföras innan båten är redo att återigen trafikera Storsjön.

Ulf Löfvenberg, Park och Fritid. Tel: 070-528 29 99

Sidan uppdaterad 2016-05-31