Publicerad 2016-06-21

Pressmeddelande: Socialsekreterare i Östersund testar sextimmarsdag

Under sex månader testar 18 socialsekreterare i Östersunds kommun att arbeta sex timmar per dag. Drygt halvvägs in i projektet är erfarenheterna positiva.

Med samma lön och arbetsinsats som när de arbetade åtta timmar har socialsekreterarna sedan 1 mars minskat sin arbetstid till sex timmar per dag . Tanken med projektet är att undersöka om sextimmarsdag har någon förebyggande effekt på arbetsmiljön och sjukfrånvaron och om det kan bidra till en långsiktigt hållbar arbetsmiljö.

- Erfarenheterna så här långt är mycket positiva. Många beskriver att möjligheten till återhämtning ger positiv energi som påverkar både arbetsklimat, effektivitet och kreativitet, säger Marika Sahlin, chef område försörjning.

Kristina Johansson är en av socialsekreterarna som deltar i projektet. Hon berättar att det fanns en oro inför projektet att de inte skulle hinna med alla arbetsuppgifter eftersom arbetsbelastningen ibland kan vara mycket högt.

- Upplevelsen hittills har varit mycket positiv. Det har varit värdefullt att själv få disponera sin tid genom att välja om man vill vara ledig en dag i veckan eller jobba kortare dagar. Även om det är mycket vi ska hinna med på kortare tid så är det är värt det, eftersom det finns möjlighet till återhämtning på ett annat sätt än tidigare.

Under hösten kommer projektet att utvärderas tillsammans med område HR. De kommer att göra en noggrann uppföljning om vad det gett för effekter både gällande arbetsmiljö och arbetssätt. Det är inte omöjligt att arbetssättet med sextimmarsdag även ska testas inom fler myndighetsutövande verksamheter.

För ytterligare information kontakta:

Helén Eurenius, chef Socialförvaltningen, Tel. 063-14 32 05

Kristina Johansson, socialsekreterare. Tel. 063-14 43 96

Anette Söderbom, HR-konsult, Tel. 063- 14 44 73

Sidan uppdaterad 2016-06-21

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen