Publicerad 2016-07-01

Projekt ska stödja nyanlända till jobb inom vård och omsorg

Östersunds kommun har beviljats 12 miljoner kronor i projektpengar från ESF- Europeiska Socialfonden.

Pengarna ska användas till ett projekt där nyanlända svenskar får möjlighet till arbetsplatspraktik inom vård och omsorg samtidigt som de får möjlighet till individuellt anpassad språkpraktik och vidareutbildning.

De som deltar i projektet får handledning på arbetsplatsen av speciellt utbildade handledare.

Projektet går under namnet KIVO - Kvalitetssäkrad inkludering i vård och omsorg. Det är Vård- och omsorgsförvaltningen som är projektägare. Men projektet har bred regional förankring i och med att det genomförs tillsammans med Arbetsförmedlingen, fem kommuner i länet samt alla kommuner i Västernorrland.- Det är verkligen glädjande att vi fått förtroende att förvalta de här pengarna, säger förvaltningschef Lars Liljedahl, Vård- och omsorgsförvaltningen.- Jag ser fram emot ett givande samarbetsprojekt tillsammans med Arbetsförmedlingen och nästan samtliga kommuner i både Jämtland-Härjedalen och Västernorrland. Nu kan vi ge blivande undersköterskor med utländsk bakgrund bästa möjliga förutsättningar att utbilda sig samtidigt som de förkovrar dig i det svenska språket.

Projektet är tvåårigt och inleds i september 2016. Vård- och omsorgsförvaltningen kommer att hålla ihop projektet både när det gäller verksamhet, ekonomi och administration. Förvaltningen kommer också att ha ett nära samarbete med Hudiksvalls kommun som varit drivande i dessa frågor under ett par år - och som nu leder ett systerprojekt i Gävleborg.

För mer information kontakta:
Förvaltningschef Lars Liljedahl, Vård- och omsorgsförvaltningen:
070 - 191 39 88.
Annika Bergman, huvudprojektledare i samtliga län:
070- 191 46 63

Sidan uppdaterad 2016-07-01