Publicerad 2016-08-23

HVB-byggen stoppas tillfälligt

Byggnationen av de planerade HVB-hemmen i Brunflo och Lit kommer tillfälligt att stoppas. Bakgrunden är att färre ensamkommande barn kommer till Östersund.

- Vi har kommit fram till att det är det bästa alternativet eftersom de lokalerna lättast går att göra i ordning till andra verksamheter. Vad det ska bli istället ska kommunen undersöka, säger Ulrika Nyberg, områdeschef Område integration.

I nuläget finns 152 ensamkommande barn i kommunen. Tidigare i år var prognosen att Östersunds kommun skulle tillhandahålla 215 platser för boendeplatser för ensamkommande asylsökande barn under 2016.

- Fokus har hela tiden varit att kunna ta hand om de som kommer hit och vi har planerat efter de prognoser som vi fått. Men den senaste prognosen och förslaget om den sänkta ersättning till kommunerna har gjort att vi måste anpassa oss efter den verklighet som råder. Som prognosen ser ut beräknas enbart ett fåtal ungdomar komma till Östersund i år, säger Ulrika Nyberg.

Arbetet med att förbereda HVB-hemmen har pågått under våren och sommaren. Modulerna är monterade och på plats i både Brunflo och Lit och det mesta av markarbetet är färdigt. Totalt har byggnationerna kostat cirka 15 miljoner kronor.

- Ska man ändra användningen av byggnaderna är det helt rätt i tiden att bryta nu eftersom inga invändiga byggnationer är gjorda. Det är också viktigt att komma ihåg att arbetet som har gjorts inte kommer att gå till spillo eftersom lokalerna kommer att kunna användas till andra verksamheter i kommunen, säger Anneli Frid, byggledare.

Bygget kommer inte att stoppas helt utan pågående moment kommer att färdigställas. När kommunen bestämt vad lokalerna kommer att användas till kommer det invändiga arbetet att fortsätta.

De ungdomar som skulle ha bott på HVB-hemmen i Brunflo och Lit kommer istället att bo på ett annat HVB-hem i Östersund.

Ulrika Nyberg, Område integration, Tel. 063-14 41 98

Anneli Frid, byggledare, Teknisk förvaltning, Tel. 063-14 31 62