Publicerad 2016-09-02

Pressinbjudan: Bönor är smartare än köttbullar

Andelen klimatsmart mat ska öka i skolorna i Östersund. I stället för traditionella köttbullar, köttfärssåser och pannbiffar som har hög miljöpåverkan ska eleverna få mer baljväxter, rotsaker och bönor som inte påverkar jordens resurser i samma utsträckning.

För att nå målet om mer klimatsmart skolmat drar ett projekt på temat i gång på tre av kommunens skolor på måndag. Under de kommande fyra veckorna ska dagens rätt i skolmatsalarna på Treälvsskolan, Torvallaskolan och Storsjöskolan kompletteras med ett mer klimatsmart alternativ.

- Vi börjar med 50 portioner per skola och lunchtillfälle och ökar sedan antalet portioner succesivt. I slutet av projekttiden ersätter det klimatsmarta alternativet dagens rätt helt, säger Evonne K Mattsson, kostchef.

På Torvallaskolan fick eleverna före sommarlovet själva föreslå rätter med liten miljöpåverkan. Några av dessa rätter kommer att serveras under projektets två sista veckor. Under projektets gång har också eleverna möjlighet att komma med förslag på klimatsmart mat som de vill äta.

Måltidspersonalen kommer att föra statistik över matsvinnet. Dessutom ska eleverna få svara på en enkät om vad de tycker om den klimatsmarta maten.

- När resultatet från enkäten och statistiken över matsvinnet är analyserat ska vi arbeta vidare tillsammans med Måltidsservice för att hitta sätt att göra maten ännu mer klimatsmart i alla kommunens skolor, säger Ann Färdvall, miljösamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Media är välkomna att besöka Torvallaskolans matsal klockan 11.00 måndag 5 september. Förutom elever finns representanter från projektet på plats för att berätta mer om klimatsmart mat och det arbete som pågår.

Ann Färdvall, miljösamordnare barn- och utbildningsförvaltningen, Tel. 073-270 34 57

Evonne K Mattsson, kostchef, Tel. 070-294 54 22

Sidan uppdaterad 2016-09-02