Publicerad 2016-10-28

Kommunen säger skarpt nej till sänkt hastighet på Mittbanan!

Kommunen accepterar inte att Trafikverket planerar att sänka hastigheten mellan Stöde och Vattjom till 40 kilometer i timmen enligt förslaget i samrådsutgåvan JNB2018. Hastighetssänkningen innebär att de som arbetspendlar mellan Östersund och Sundsvall får två och en halv timme längre restid varje vecka.

Det innebär också att Norrtågs turer på Mittbanan kommer att ta fyra och en halv timme längre varje dag. Risken är att den extra tiden gör att de inte kan köra lika många turer per dag vilket skulle få allvarliga förutsättningar för arbetspendlare, turismen och Mittuniversitetet som har Campus både i Östersund och i Sundsvall.

– Det är helt nödvändigt att Trafikverket snarast vidtar åtgärder som behövs så att den aviserade hastighetssänkningen inte blir av, säger AnnSofie Andersson (S) som är Kommunstyrelsens ordförande.

– Det är viktigt att rälsbyte och andra nödvändiga åtgärder görs på ett sådant sätt att det blir så lite störningar som möjligt i trafiken, säger Anders Wennberg, Kommundirektör.

Mittstråket Sundsvall-Östersund-Trondheim är en viktig pulsåder för personresor och godstransporter och har stor betydelse ur såväl regionalt, nationellt som internationellt perspektiv. Längs Mittstråket bor en halv miljon invånare. Mittbanan är en viktig del i detta stråk.

Trafikverkets samrådsutgåva JNB2018 visar hur förhållandena för 2018 ser ut. Men det finns stor risk att det blir störningar även under 2019. Under det året vänds blickarna mot Östersund och Åre då orterna står värdar för var sitt världsmästerskap, skidskytte VM i Östersund och alpint VM i Åre. Dessa arrangemang har stor betydelse för såväl regionen som nationen med tillresande från hela världen.

I det sammanhanget är en försämring av tågtrafiken till regionen ytterst olämplig.

För mer information kontakta:

Per Johansson, Tillväxtchef Östersunds kommun

Sidan uppdaterad 2016-10-28