Publicerad 2016-11-09

Sofia Jannok designar Sveriges Julgran vid Rådhuset i Östersund

Sveriges Julgran vid Rådhuset i Östersund firar 10 år – och då blir det en artist som är riktigt i ropet som ska designa den.

– Jag är en riktig julgransfixare. Men en så här stor gran har jag aldrig pyntat förut, säger samiska sångaren och skådespelaren Sofia Jannok.

sofia jannok, artist

I år invigs Sveriges Julgran den 27 november. Då kommer Sofia Jannok till Östersund både för att visa sin skapelse vid Rådhuset och för att hålla en konsert på Gamla teatern.

– Jag har tydliga tankar på vad jag vill göra med granen. Det ska vara stilrent och med omsorg om djur och natur. Jag kommer också att ta upp ett aktuellt ämne med fokus på Sapmi, berättar hon.

32-åriga Sofia Jannok blev känd för den breda publiken 2009, då hon bland annat sjöng ”Waterloo” på samiska i en mellanakt på Melodifestivalen och var sommarpratare i radio.

I år har hon kommit ut med sitt fjärde album – This is my land – och är ute på svensk turné. Hon går också att se på tv i dramaserien Midnattssol. Dessutom kommer en tv-dokumentär om hennes liv – Världens Sofia Jannok – den 16 november.

– Ja, det är mycket som sett dagens ljus på samma gång. Lite av en ketchupeffekt, konstaterar hon.

Uppdraget att designa julgranen i Östersund tar Sofia Jannok på fullaste allvar. För henne själv är julen en rofylld tid, och hon tillbringar den i sin hemby Rävudden, strax norr om Arjeplog.

– Jag är första julgransfixare hemma i byn. Det ska vara en fin gran både inne och ute. Jag ser oftast ut dem redan på sommaren, eftersom de finaste finns vid vattnet.

– I Rävudden, med 10-15 hushåll och inga gatlyktor, är mörkret kompakt. Där får jag stressa av. Som egen företagare och artist ska man alltid vara tillgänglig, så det är skönt när hela Sverige stannar upp kring jul. Sedan finns förstås många reflektioner att göra, som att tänka på alla som inte har allt det där.

Gillar du design?

– Det beror på vad det gäller. Jag är otroligt ointresserad av heminredning, fattar inte hypen liksom. Men jag jobbar mycket med det visuella när det handlar om mina skivor, scenen och så vidare.

Sveriges Julgran arrangeras av Lions tillsammans med Östersunds kommun och med hjälp av näringslivet. Överskottet går varje år till barn och ungdomar i Östersund via olika projekt.

Sidan uppdaterad 2016-11-09