Publicerad 2016-11-21

Socialförvaltningen framgångsrik i kommunikationen med barnen som får avslag

I förra veckan publicerade länsstyrelserna i Sverige en rapport som visar att 1829 unga har försvunnit i landet under de senaste tre åren. Av dessa har 28 försvunnit i Jämtlands län, och nio i Östersund. Sju av dessa försvann 2013, två 2014 och ingen i fjol.

Det handlar i regel om barn som fått avslag på sin asylansökan, och som därför väljer att gå under jorden. Generellt sett förefaller Östersund och länets övriga kommuner framgångsrika i arbetet med att hindra barn från att fatta detta riskabla beslut.

- Det är ovanligt i Östersund, men ett barn som försvinner är ett för mycket. Vi jobbar förebyggande genom att berätta om vad som kan hända om man inte medverkar till ett verkställande av beslut, alltså vad som händer om man avviker, säger Ulrika Nyberg, områdeschef Integration på Socialförvaltningen i Östersund.

- Vi tycker att det är viktigt att vi är fler som samarbetar, och där ser vi att även fler aktörer bör arbeta förebyggande som exempelvis gode män, gymnasiet, socialsekreterare, BUP, Migrationsverket och andra. Detta är inte ett arbete som HVB hemmen kan göra eller ska göra själva, säger Ulrika Nyberg.

Ulrika Nyberg, områdeschef, Tel. 063-14 41 98

Sidan uppdaterad 2016-11-21