Publicerad 2016-12-19

19 nya Krogar Mot Knark

Idag har ytterligare 19 av Östersunds krogar certifierats och gått med i nätverket Krogar mot knark (KMK). Under en ceremoni i rådhuset fick krogarnas representant ta emot en Guld-tavla av Socialnämndens Ordförande Björn Sandal som bevis på att krogen är en certifierad Krogar Mot Knark-krog i Östersund.

Följande krogar har certifierades idag: Restaurang Temperance, The Bishop Arms, Restaurang Arctura, Bashiras Kitchen, Hotell Gamla Teatern, Brunkullan Brasserie, Captain Cook, Republiken Bar & Kök, Jazzköket, OSD Kongress & Nöje, Storsjöteatern, Dalwhinnie Pub & Restaurang, Vezzo, Clarion Hotel Grand, Kungsgården, Sir Winston, Allstars, Grändens Delikatess och Jane Doe.

Tidigare har Restaurang Plaza, Restaurang Marité och Oscars Mat och Café certifierats. Under året har det även utförts Krogmiljöronder på samtliga 22 krogar av Polis och tillståndsenhet gemensamt med krögaren.

Kartläggning av narkotikasituationen

Första steget i Krogar Mot Knark, när en kommun går med i nätverket, är att utföra en kartläggning av narkotikasituationen hos krogarna i Östersunds kommun. Denna kartläggning utfördes i början av 2016, med hjälp av en enkät som är hämtad från KMK nationellt och som har anpassats till lokala förhållanden. Kartläggningens resultat presenterades nu i samband med certifieringen.

151 respondenter har mottagit enkäten. Den största gruppen i kartläggningens undersökning och med 35,8 procent är 25 år eller yngre.

Ungefär 44,4 procent av respondenterna i undersökningen har uppmärksammat att de har sett någon narkotikapåverkad gäst på krogen i Östersund när de arbetat, vid ett eller flera tillfällen. Allt ifrån ”nästan varje kväll”, ”någon gång i veckan”, ”någon gång i månaden” till ”någon gång i halvåret”.

I undersökningen framhåller 21,6 procent av respondenterna att det finns mer narkotika på krogen i Östersund idag, 2016, än vad det fanns för fem år sedan.

- Respondenterna i undersökningen har gett många bra idéer och förslag om vad krogen skulle kunna göra för att minska narkotikabruket bland gäster och personal. Bland annat säger många att de tycker det är viktigt att krogarna arbetar aktivt mot knark, säger KMK:s lokala samordnare, Lena Beckung.

Många av dem som svarat har även angett att utbildning om droger är viktigt för personal och krögare. Både återkommande utbildning och mer information om droger efterfrågas.

- Många vill också se mer närvaro från polisen, och att det ska vara nolltolerans mot narkotika på Östersunds krogar, säger Lena Beckung.

Lena Beckung, Lokal Samordnare, 063-14 36 05/070-525 40 95

Sidan uppdaterad 2016-12-19