Publicerad 2017-01-31

Ett steg närmare elbusslinje i Östersund

Idag beslutade regionala utvecklingsnämnden på Region Jämtland Härjedalen om att underteckna ett samverkansavtal med Östersunds kommun och flera andra aktörer. Beslutet innebär att regionen är med och delfinansierar satsningen på en elbusslinje i Östersund med sex helt eldrivna bussar och ett utökat linjenät.

Elbussprojektet är ett samarbete mellan Region Jämtland Härjedalen, Östersunds kommun, Trafikverket, Nettbuss, Länstrafiken, Jämtkraft och Krokoms kommun.

– Beslutet har stor betydelse, elbussar och ett utökat linjenät kommer att bidra till vår målsättning om att bli fossilbränslefria och energieffektiva. Det är också en del av lösningen för att klara framtida transportbehov. Nu kan processen gå vidare med upphandling av bussar och laddstationer, säger Florian Stamm, ordförande i miljö- och samhällsnämnden, Östersunds kommun.

Östersunds kommun kommer att bygga laddstationer vid ändhållplatserna under 2017, med stöd av Trafikverkets stadsmiljöavtal som innebär att laddstationerna till hälften finansieras av Trafikverket.

– Eldrift av både personbilar och tunga fordon med förnybar el är av stor betydelse för omställningen av transportsystemet, säger AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersunds kommun och ordförande i Jämtkraft AB.

Nettbuss kommer att trafikera linjen, som kommer att köra mellan Torvalla och Sånghusvallen i Krokoms kommun, med sex helt eldrivna bussar och planen är att bussarna ska vara i drift i början av 2018.

För mer info kontakta:

Florian Stamm, ordförande i miljö- och samhällsnämden, tel 070-310 94 13