Publicerad 2017-02-02

Östersund öppnar nytt bibliotek i Lit

- I övriga landet så lägger man ner biblioteksfilialer men här gör vi tvärtom - vi öppnar, vilket är fantastiskt, säger Maj Eriksson, bibliotekschef i Östersunds kommun.

Det nyrenoverade biblioteket erbjuder samma service som huvudbiblioteket i Östersund. Bland annat har kommunen investerat i helt ny biblioteksinredning, nya hyllor och möbler, kopiator och ny teknik. Dessutom blir det en återlämningsautomat och en utlåningsautomat, så att biblioteksbesökaren kan sköta sina lån och återlämningar själv.

Lokalen där det tidigare varit skolbibliotek och föreningsdrivet bibliotek två kvällar i veckan blir nu ett integrerat folk- och skolbibliotek, precis som de två filialerna i områdena runt Östersund; Torvalla och Brunflo.

En ideell biblioteksförening i Lit har i många år drivit bibliotek kvällstid i skolbibliotekets lokaler, efter att kommunen lade ner filialen 1996. Men nu tar alltså kommunen över driften igen.

- En grund till beslutet var att Lit som serviceort bör ha ett offentligt finansierat bibliotek. Det är en del i grundservicen till medborgaren att det finns ett bibliotek med viss service och öppethållande, säger Johan Palm, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen.

Invigningen sker på lördag 4 februari klockan 13.00. Välkomna!

Här kan du läsa ett reportage om biblioteket.

Maj Eriksson, bibliotekschef, Östersunds bibliotek, Tel. 063-14 30 48, 070-319 30 48

Sidan uppdaterad 2017-02-02