Publicerad 2017-02-13

Östersund får vänta på besked om Sametingets placering

Beskedet om Östersund ska bli placeringsort för Sametingets parlamentsbyggnad dröjer. Sametingets plenum i Trondheim beslutade vid lördagens möte att återremittera frågan om placeringsort igen.

Östersunds kommun hoppas förstås fortfarande på att bli placeringsort.

– Vi vill växa som samisk förvaltningskommun och vara med och utveckla den samiska kulturen, språket och näringen. Staare/Östersund är centralt beläget i södra Sápmi med mycket bra kommunikationer och här finns också närhet till många myndigheter och andra organisationer som Sametinget kan behöva samverka med, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Två platser som kommunen tittar på för eventuell placering är Frösö Park och ett område vid Jamtli. Genom att Sametingets parlamentsbyggnad placeras i Östersund kan kommunen skapa karriärsmöjligheter för yngre samer och bygga naturliga språk- och kulturarenor.

Beslutet ser just nu ut som att det kan komma vid ett extra plenum i Sametinget under våren och Östersunds kommun håller såklart tummarna för ett positivt besked.

För ytterligare information, kontakta:

Anders Wennerberg, kommundirektör, Tel 070-216 90 25

Karin Thomasson, kommunalråd, Tel 070-530 10 90