Publicerad 2017-04-21

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår en avveckling av Grytans skola och förskola

Vid sitt möte den 17 maj har Barn- och utbildningsnämnden att ta ställning till ett förslag från Barn- och utbildningsförvaltningen att avveckla Grytans skola och förskola från och med 16 juni 2017. I dagsläget är det ca 20 barn, 3-16 år som berörs av förändringen.

Två skäl ligger till grund för förvaltningens förslag:
En justering av Skollagen vad gäller mottagande av nyanlända elever (3 Kap. 12 e §) säger att en nyanländ elev ska kartläggas och rektorsbeslut om placering i undervisningsgrupp och årskurs ska fattas inom två månader. I verksamheten på Grytans skola finns inte förutsättningar att göra dessa placeringar.
Inströmningen av asylsökande har drastiskt minskat. Migrationsverket har därför informerat Östersunds kommun om att man har som målsättning att lämna alla upphandlade boenden vid kommande årsskifte. Dock påpekar Migrationsverket också att det kan bli så att boendet avvecklas tidigare än årsskiftet.

- De elever som är boende på Grytans flyktingförläggning kommer att erbjudas skolskjuts och placeras i adekvat undervisningsgrupp och årskurs i skolor i Brunfloområdet. Barn som har rätt till allmän förskola erbjuds plats inom ramen för de riktlinjer som finns i kommunen. Den personal som berörs av förändringen erbjuds tjänstgöring på annan förskola eller skola, säger Annika Källgård, förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen.

- Vår förhoppning är också att denna förändring ger bättre möjlighet till inkludering och utveckling av svenska språket för barn och elever med annat modersmål, eftersom de får vistas i en svenskspråkig miljö.

För mer information:
Annika Källgård