Publicerad 2017-06-02

Jämtkraft Arena uppgraderas för spel i Europaligan

En ny konstgräsmatta, asfaltering på arenaområdet där det är grus i dag – och en ny läktare på norra kortsidan.
Så har Östersunds kommun och Östersunds FK kommit överens om att Jämtkraft Arena ska uppgraderas till den högsta standarden i Europa, kategori 4.

- Jag tycker att vi hittat en bra balans mellan vad som är allmännyttan och vad som ska bekostas av elitverksamheten, säger Örjan Jervidal, vd i Östersunds Sport- och Eventarena AB.- Jag är glad och stolt över vårt gemensamma arbete, och vill särskilt tacka Örjan Jervidal och Unto Järvirova (kommunens ekonomidirektör) för ett fantastiskt fint samarbete, säger Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds FK.

Efter segern i Svenska Cupen för några veckor sedan är Östersunds FK klart för kvalspel till Europaligan. Uefa (Europeiska fotbollförbundet) har krav som de deltagande föreningarna måste uppfylla.

Kraven ökar ju längre ett lag tar sig i turneringen – i ÖFK:s fall krävs större åtgärder på hemmaarenan om klubben går vidare från kvalspelet till gruppspel, och eventuellt senare finalspel.

Om inte kraven på Jämtkraft Arena uppfylls tvingas ÖFK spela sina hemmamatcher någon annanstans.

Det är framför allt tre större åtgärder som måste till på arenan.

Konstgräsplanen ska enligt Uefa vara 68 meter bred. I dag är den 65 meter.

Nu kommer kommunen att byta konstgräset under allsvenska uppehållet i juni. Den nuvarande mattan kommer i stället att placeras på arenans B-plan – där konstgräset redan är uttjänt och egentligen skulle ha bytts ut förra året.

Även konstgräset på A-planen skulle annars ha behövts bytas ut inom ett par år för att fortsatt hålla allsvensk standard.

Samtidigt kommer asfaltering att ske på arenaområdet. Av säkerhetsskäl får det inte vara grus och sten på områden där publiken rör sig.

Om ÖFK avancerar i Europaligan tillkommer kravet på utökad läktarkapacitet, och det handlar bara om sittplatser. 8 000 sittplatser är kravet. I dag finns drygt 5 000.

Lösningen blir att cirka 1 000 stolar skruvas fast på den befintliga södra ståplatsläktaren – som är tillverkad för att den möjligheten ska finnas.

Den norra ståplatsläktaren kommer att helt bytas ut. En ny läktare med 2 000 sittplatser ska byggas.

Den totala kostnaden för investeringarna på arenan förväntas bli mellan 20 och 25 miljoner kronor.

Arenaägaren Östersunds kommun (Sport- och Eventarena AB) står för kostnaden när det gäller konstgräs och asfaltering.

Den nya läktaren kommer att bekostas genom så kallad intäktsfinansiering. Östersunds FK kommer att få en höjd hyresavgift vid sina matcher.

Sammantaget – och förenklat uttryckt – gällande kostnaderna för de nya investeringarna på arenan står Östersunds kommun och Östersunds FK för hälften var.

- Jag kan förstå att vårt beslut om att uppgradera arenan kan sticka i ögonen på en del människor med tanke på de besparingar vi samtidigt ska genomföra i kommunen. Men det känns ändå som rätt beslut sett till kommande planerade investeringar på arenan, plus att ÖFK också går in med så stor del, säger AnnSofie Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förutom de tre stora åtgärderna på arenan ska även några mindre krav från Uefa uppfyllas. Det är bland annat utökad plats för media och bättre kameraövervakning på läktarna.

För ytterligare information, kontakta:

AnnSofie Andersson, kommunstyrelsens ordförande, 070-598 32 35

Örjan Jervidal, vd Sport- och Eventarena AB, 073-914 11 30