Publicerad 2017-06-05

Pressinbjudan: Rekordmycket plast och sopor i matavfallet

Östersundarna slarvar allt mer med sorteringen av sitt avfall. Just nu ligger det nästan lika mycket plast och sopor som jord i jättekomposten på Gräfsåsen.

Det hushållen brukar sortera fel hamnar oftast i den vanliga soppåsen. Men även i matavfallet blir det fel. Den jord som tillverkades i vintras, av Östersundsbornas matavfall, har legat för efterkompostering under våren och just nu siktas jorden för att få bort plast och andra sopor. Det är nu som slarvet uppdagas.

- Det brukar vara plast i kompostjorden men i år är det rent bedrövligt. Det är nästan lika mycket plast och sopor som jord, säger driftsledare Kenneth Ivansson på Gräfsåsen.

En av anledningarna till den stora andelen plast bland matavfallet är att vissa hushåll förpackar matavfallet i vanliga plastpåsar när de komposterbara påsarna tagit slut. Men det verkar också som att hela soppåsar slängs felaktigt i komposttunnan.

Avfall Återvinning bjuder in media till Gräfsåsens avfallsanläggning, onsdag den 7 juni klockan 13.00

Vi visar och berättar om konsekvenserna när folk slänger sina sopor fel.

Catrine Edlund: avfallsstrateg 063 - 14 06 15, 073 - 273 24 46

Kenneth Ivansson: driftsledare 063 - 14 33 30, 070 - 329 16 24 (Kenneth har semester 5 juni)

Sidan uppdaterad 2017-06-05