Publicerad 2017-06-20

Tack vare boenden i egen regi tvingas Östersund till få konsulentstödda familjehem

Precis som i många andra kommuner har det i Östersund varit svårt att rekrytera kommunala familjehem för barn och unga.

Problematiken ute i landet har lett till att många kommuner anlitat konsulentstöttade familjehem till de ensamkommande barn som bedömts vara i behov av placering i familjehem och där inte HVB-hem passat. Många kommuner har betalat överpriser till företag som ibland inte varit seriösa.

Under perioden 2015 till 2016 hade Socialförvaltningen i Östersunds kommun ansvaret för totalt 233 ensamkommande barn, varav 43 var placerade externt (det vill säga att dessa ungdomar inte boende vid något av kommunens egna HVB- eller stödboende, utan fanns på annan ort av olika orsaker).

Av dessa 43 personer var 11 placerade i konsulentstödda familjehem på grund av svårigheten att finna kommunala familjehem samt individuella orsaker.

- Kvaliteten och lämpligheten hos dessa familjehem är noggrant utredda av antingen länets Familjehemscentrum eller familjehemssekreterare i familjehemsteamet, säger Helén Eurenius, Förvaltningschef på Socialförvaltningen i Östersund.

En utredning för lämpligheten som familjehem är omfattande och tar minst 3 till 4 månader. I dagsläget ansvarar Socialnämnden i Östersunds kommun för 169 ensamkommande barn varav 21 ensamkommande barn är placerade i externa HVB-hem och stödboenden, 14 ensamkommande barn är placerade i kommunala familjehem och två i konsulentstödda familjehem.

Helén Eurenius, Förvaltningschef, Socialförvaltningen, Tel. 063-14 32 05

Sidan uppdaterad 2017-06-20