Publicerad 2017-08-22

Kommunen varnar för läckande cisterner

I augusti förra året gick en okänd cistern full med eldningsolja sönder vid ett reparationsarbete på en fastighet i centrala Östersund. Mer än 1 000 liter eldningsolja rann ut i avloppet och riskerade att slå ut de biologiska reningsstegen i reningsverket.

Att cisterner finns kvar nere i källare och nedgrävda på tomter fast de inte används är vanligt, menar Robert Bergerheim, miljöinspektör på Östersunds kommun.

- Vi räknar med att finns ett väldigt stort mörkertal, vi har ungefär 100 cisterner i vårt register men vi tror att det finns många fler som vi inte vet om, och kanske inte heller den som äger huset vet om själv ens, säger han.

Det typiska fallet är en villa byggd på 1950- eller 1960-talet, som ursprungligen värmdes upp med olja men där man efter hand bytt både ägare och uppvärmningssystem – men inte tömt och rengjort oljetanken, som istället blivit kvar i källaren eller nedgrävd på tomten.

- En cistern har en begränsad livslängd, förr eller senare börjar de rosta eller går sönder. Om det då finns kvar olja kan det bli väldigt dyrt för ägaren att sanera, och det är inte ens säkert att försäkringen täcker det, säger Robert Bergerheim.

Kommunen uppmanar nu ägare till villor och flerbostadshus att kontrollera sina egna fastigheter och försäkra sig om att man är medveten om ifall det finns en cistern, och att man också tömmer och rengör de cisterner som inte används.

- Man ska också anmäla till oss när man tar en cistern ur bruk. Det är väldigt viktigt för framtiden, så att vi inte råkar ut för fler olyckor som den i centrum förra sommaren, avslutar Robert Bergerheim.

Robert Bergerheim, miljöinspektör, Miljö och hälsa – 063-14 31 06

Sidan uppdaterad 2017-08-22