Publicerad 2017-08-30

Materialet som ger Östersund/Staare draghjälp i kampen om Sametingets parlamentsbyggnad

Den här veckan pågår Sametingets plenum i Östersund, och samtidigt sker det högtidliga öppnandet av Sametingets nya mandatperiod 2017–2021.

Det är en viktig händelse för Östersunds kommun som vill att Sametingets nya permanenta parlamentsbyggnad uppförs här.

Östersund är en mycket stolt förvaltningskommun med en stark samisk historia och tradition. Det första samiska landsmötet på svensk mark hölls här i Staare 1918.

– Vi vill växa som samisk förvaltningskommun och vara med och utveckla den samiska kulturen, språket och näringen. Staare/Östersund är centralt beläget i södra Sápmi med mycket bra kommunikationer och här finns också närhet till många myndigheter och andra organisationer som Sametinget kan behöva samverka med, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Två platser som kommunen tittar på för eventuell placering är Frösö Park och ett område vid Jamtli.

Allt finns beskrivet i den broschyr som kommunen tagit fram, och som delas ut till delegater i Sametinget. Broschyren bifogas detta pressmeddelande.

Totalt nio kommuner har ansökt om att bli placeringsort för parlamentsbyggnaden.

– Genom att Sametingets parlamentsbyggnad placeras i Östersund kan kommunen skapa karriärmöjligheter för yngre samer och bygga naturliga språk- och kulturarenor, säger Anders Wennerberg.

För mer information, kontakta:

Anders Wennerberg, kommundirektör, tel 070-216 90 25

Här finns broschyren.PDF