Porträtt: Bildlärare

Ertugrul Gencturk

Ertugrul Gencturk

Jobbar som: Jag är bildlärare på Storsjöskolan, men som förstelärare tar jag gärna emot studiebesök från andra skolor och kan även ha bildlektioner med andra elever.

Har jobbat inom kommunen sedan: 1994

Vägen till mitt nuvarande jobb: Jag utbildade mig till bildlärare i Turkiet, men när jag flyttade till Sverige 1989 var jag tvungen att lära mig språket först. Då städade jag på sjukhuset i tre år och när jag kände att jag kunde språket var det en på Arbetsförmedlingen som hjälpte mig med hur jag skulle kunna jobba som bildlärare här. Jag skickade in mina diplom och kom in på utbildningen i Umeå där jag gick 1992-1994.

Roligast med mitt jobb är: Jag gillar bild. Det har jag alltid gjort. Här skapas det och det kommer fram olika saker från olika individer, även om uppgifterna är de samma. Man kan få eleverna här på högstadiet att tänka till och fundera. Jag kan ge dem kritik och förslag på hur de skulle kunna göra, utan att de tar illa upp. Man kan skoja med dem.

Största utmaningen med mitt jobb är: Jag känner arbetsglädje varje gång jag går till jobbet och jag hoppas att jag kommer att kunna behålla min arbetsglädje och livsglädje tills jag går i pension – så jag kan motivera mina elever även i fortsättningen.

Så här hoppas jag att östersundarna märker av mitt jobb: Jag börjar alla mina elevrelationer från noll och så bygger vi en relation på det. En del elever har bytt skola för att följa efter mig och få vara med mig och rita. Det är ett väldigt bra betyg för min del.

Detta får mig att trivas på ett jobb: Att man ser varandra och respekterar varandra som personer. Att man inte ”dömer hunden efter håren” eller har ett fördomsfullt beteende.

Mina intressen: De är många. Bland annat är jag fritidspolitiker, så det tar mycket tid. Mitt största intresse är trädgården där jag odlar och experimenterar. Ett annat intresse är det antika Turkiet och varje år åker jag till en antik turkisk stad tillsammans med min familj.

Bor: Centrala Östersund

Familj: Fru och två söner

Detta gör jag helst en ledig dag: På somrarna är det bara trädgården som gäller, men annars så promenerar eller styrketränar jag – då kan jag samla tankarna. Jag peppar eleverna till armbrytning och vi brukar vara med i skoltävlingar och ta hem många medaljer!

 

Sidan uppdaterad 2017-11-30