Porträtt: Jurist

Porträtt av Maria Lewandowski

Maria Lewandowski

Jobbar som: Jurist

I mitt jobb gör jag bland annat: Besvarar frågor som rör lagstiftningen från de olika förvaltningarna, gör rättsutredningar, det vill säga utreder juridiska klurigheter, upprättar och granskar avtal, företräder kommunen i domstol.

Jag har jobbat inom kommunen sedan: December 2009

Vägen till mitt nuvarande jobb: Jag har tidigare jobbat på en affärsjuridisk advokatbyrå i Stockholm, tingsrätten i Östersund och juristfirman Familjens Jurist i Östersund. Min juristutbildning gjorde jag på Stockholms universitet och Queen Mary University of London.

Roligast med mitt jobb är: Att jag får så varierade frågor som rör många olika rättsområden. Det kan röra sig om avancerade finansieringsavtal till en fråga om kommunens ersättningsskyldighet när någon halkat på trottoaren.

Största utmaningen med mitt jobb är: Att arbeta proaktivt, såsom att sprida kunskap, hjälpa förvaltningarna innan problem uppstår. Det kan dels vara svårt att identifiera problem och dels hitta tiden att göra detta.

Så här hoppas jag att östersundarna märker av mitt jobb: Jag hoppas att östersundarna får beslut som är väl underbyggda och inte strider mot reglerna.

Detta får mig att trivas på ett jobb:Jag gillar att det finns så många olika människor på Rådhuset där jag arbetar. Jag kommer i kontakt med olika proffessioner och lär mig något nytt varje dag som inte har direkt med juridik att göra.

Mina intressen:

Jag tycker om att åka längdskidor och att vara ute i naturen. Att åka upp till Svartsjöarna med familjen en solig vårdag är fantastiskt.

Bor: Frösön, Valla

Familj: Maken Daniel och tre barn.

Detta gör jag helst en ledig dag: Kliver upp på morgonen, tänder en brasa och tittar på Oviksfjällen. Det är otroligt hur många skepnader fjällen kan ha! Sedan tar jag en promenad eller löptur i skogarna omkring där jag bor och umgås med min familj. En ledig dag får gärna avslutas med en middag med vänner och bekanta.

 

Sidan uppdaterad 2017-11-30