Porträtt: Livsmedelsinspektör

Ann-Charlotte Johansson

Ann-Charlotte Johansson

Jobbar som: Livsmedelsinspektör

I mitt jobb gör jag bland annat: Jag kontrollerar att livsmedel som produceras och säljs är säkra och märkta så att kunderna inte blir lurade. Det kan handla om kök som lagar mat eller tar emot varm mat och mindre matproducenter som bagerier, en kvarn som maler mjöl, syltkokare – och vattenverket som ”gör” dricksvatten.

Har jobbat inom kommunen sedan: 2000

Vägen till mitt nuvarande jobb: Jag har läst Miljö- och hälsoskydd i Umeå och innan jag började på Östersunds kommun jobbade jag i en av grannkommunerna.

Roligast med mitt jobb är: Att möta någon som har en bra idé, till exempel med en restaurang eller en produkt, och att jag kan vara med att förverkliga den genom att berätta vad som krävs från vårt håll för att det ska bli bra och hjälpa dem med tips om hur de kommer vidare. Det är kul att träffa människor som verkligen brinner för sin produkt!

Största utmaningen med mitt jobb är: Att få någon som är väldigt negativt inställd från början att se möjligheterna. Att de ändrar inställning från att de tycker att våra kontroller är onödiga och kraven orimliga till att de ser oss som ett stöd och kanske till och med tycker att kraven ger dem konkurrensfördelar. Att man kan vända dålig kunskap till en framgångsrik verksamhet.

Så här hoppas jag att östersundarna märker av mitt jobb: Genom att de känner sig trygga och säkra med det som butiker och restauranger säljer och att de inte riskerar att bli sjuka. Sedan så tror jag att vi bidrar till att höja standarden generellt genom att vara ute och göra våra kontroller.

Detta får mig att trivas på ett jobb: Meningsfulla arbetsuppgifter och att man har möjlighet att bidra till att förbättra verksamheten. Arbetskamraterna är viktiga och att det är en positiv anda – och att man gläds åt framgångar.

Mina intressen: Segling – jag är tränare i optimistjolle – och att pyssla i trädgården.

Bor: Frösön

Familj: Sambo och tre barn

Detta gör jag helst en ledig dag: Då läser jag gärna en bra bok – i hängmattan!

 

Sidan uppdaterad 2017-11-30