Publicerad 2016-10-01

Stor längdtour till Östersund och Trondheim

Skidtävlingen Tour de ski kommer att arrangeras i Östersunds- och Trondheimområdet år 2020 – det har FIS längdkommitté beslutat.

- Fantastiskt, underbart, super! Jag har bara superlativ som beskriver hur jag känner just nu, säger Mathias Fredriksson, som utifrån sin roll som anställd i det kommunala SÖT-projekt har arbetat mer än ett år för att få hit Tour de ski 2020.

Konceptet med Tour de ski, som inte ska blandas ihop med den årliga touren som arrangeras i södra Europa kring jul och nyår varje år, är relativt nytt. Tanken är att touren ska anordnas varje år som det inte är något stort mästerskap inom längdskidåkningen, det vill säga de år det inte är VM eller OS. Touren ingår i världscupen.

- Tanken och förhoppningen är att det här ska vara säsongens höjdpunkt, större än Tour de ski i södra Europa och i stället för ett VM, säger Mathias Fredriksson.

Nu börjar arbetet med att planera tävlingsveckan. Tävlingarna kommer att avgöras på flera orter i regionen, troligtvis i Östersund, Åre, Meråker och Trondheim. Det är de svenska och norska skidförbunden som står som huvudarrangörer för tävlingarna. Men även kommunen har haft, och kommer att ha, ett finger med i spelet.

I det så kallade SÖT-projektet, som är ett EU-finansierat sammarbete mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim, har den projektanställda före detta elitåkaren Mathias Fredriksson arbetat i drygt ett år med att verka för att en stort gränsöverskridande vintersporttävling ska arrangeras i regionen. Och nu har projektet alltså nått ett av sina mål.

- Det känns fantastiskt att få presentera våra planer på en egen skidtour i ett område som är snösäkert och där flera av väldens bästa skidåkare bor. I och med det här visar vi att regionen är experter på att arrangera stora vintersportarrangemang, säger Mathias Fredriksson.

Touren sträcker sig över drygt en vecka i mitten av februari 2020. Prologen kommer att äga rum i Skottland.

Förslaget om en svensk-norsk tour har godkänts av FIS längdkommitté och inom de närmaste veckorna tas det slutgiltiga beslutet om touren av FIS Council.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-10-01