Publicerad 2016-10-02

Staare ska ta hem placeringen för Sametingets parlamentsbyggnad

Sametingets nya parlamentsbyggnad kan placeras i Staare/Östersund och nu ska representanter för kommunen presentera planerna för Sametingets ledamöter.

Karta över Frösö Park

Frösö Park är en av platserna som kommunen har tittat på för eventuell placering.

Östersund är en av kommunerna som vill bli placeringsort för Sametingets framtida parlamentsbyggnad. Under måndagen ska kommunerna presentera sina förslag för Sametingets ledamöter i Skellefteå.

På plats för att representera Östersunds kommun finns bland annat kommundirektör Anders Wennerberg, Kultur-och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson och Jerker Bexelius från Gaaltije , sydsamiskt kulturcentrum.

- Vi vill växa som samisk förvaltningskommun och vara med och utveckla den samiska kulturen, språket och näringen. Staare/Östersund är centralt beläget och här finns också närhet till många myndigheter och andra organisationer som Sametinget kan ha nytta av för att utveckla sin verksamhet, säger Anders Wennerberg.

Två platser som kommunen tittar på för eventuell placering är Frösö Park och ett område vid Jamtli. Genom att Sametingets parlamentsbyggnad placeras i Östersund kan kommunen skapa karriärsmöjligheter för yngre samer och bygga naturliga språk- och kulturarenor.

- Staare/Östersund har alltid varit en viktigt plats för det samiska samhället, här finns delar av Sametinget, vi har Gaaltije och för snart hundra år sedan hölls det första samiska landsmötet i Sverige här. För Östersunds kommun skulle det innebära att vi stärker vår samiska profil och breddar arbetsmarknaden för samisktalande personer, säger Karin Thomasson.

Parlamentsbyggnaden var tidigare tänkt att placeras i Kiruna men förra året beslutade Sametingets plenum att utreda alternativa placeringsorter. Sju kommuner var intresserade och kom med förslag på placering. De övriga kommunerna är Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna, Lycksele och Malå.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-10-03