Publicerad 2016-10-03

Tårtkalas och glädjetårar på Frösö ridcenter: "Ett lyft för tjejidrott"

När Östersunds kommun i onsdags beslutat om 20-miljoners­investeringen på Frösö ridcenter ringde ridskolechefen Agneta Paulsson med gråten i rösten och frågade om det verkligen var sant.

- Nu känns det lätt att gå till jobbet, konstaterar hon med ett brett leende.

Agneta Paulsson med hästen Ariel står utanför Frösö ridcenter.

Agneta Paulsson, ridskolechef, tillsammans med hästen Ariel, 22 år och en av de fyrbenta vänner som funnits längst på Frösö ridcenter.

På fredagsmorgonen firade personalen på ridcentret med tårta.

- Vi visste ju om att det fanns planer, men att beslutet skulle komma den här veckan hade vi inte koll på. Det kom som en överraskning, säger Agneta Paulsson som varit chef sedan 2009.

Början till ridcentret infann sig för nästan 50 år sedan när man slog ihop två baracker som bildade ett stall för Frösö ridklubb. Sedan byggdes det ut successivt och Östersunds kommun tog sedermera över anläggningen.

Med åren har den blivit sliten och uttjänt, men nu kommer alltså en rejäl ansiktslyftning under de tre närmaste åren. Bland annat blir det en total ombyggnad av servicedelen för 15 miljoner, och en ny bergvärmeanläggning för 4,5 miljoner.

95 procent tjejer

- Det har varit många tidigare satsningar som hamnat i idrotter som domineras av killar. Därför är det så skönt att det satsas även på tjejerna nu, säger Agneta Paulsson.

Ridsporten är Sveriges nästa största ungdomsidrott. Frösö ridklubb har 600 medlemmar, och hela 95 procent är tjejer.

- Dessutom är alla medlemmar aktiva. Alla är här och rider.

Ridskolan har sex heltidsanställda.

- Samarbetet med kommunen fungerar väldigt bra, det känns att vi jobbar tillsammans nu med täta kontakter. Så har det inte alltid varit, menar Agneta Paulsson.

- Vår verksamhet och hästar bidrar också med så mycket mer än ridning. Alla är välkomna hit.

Kölistan växer

Varje dag är det stor aktivitet i stallet, både med riskolans hästar och privata som hyr in sig. Runt 1 000 besök per vecka betyder att det ofta är knökfullt i spiltor och gångar.

- Vi har en kölista med 50 personer som vill börja rida, och intresset just nu är större än på länge. I höst har vi exempelvis två grupper för vuxna nybörjare. Det har aldrig hänt förut.

Intresset lär inte bli mindre de närmaste åren när nu ridcentret ska moderniseras rejält. Investeringarna är betydelsefulla inte minst för tillgänglighet och miljö.

Lunchlektion på Frösö ridcenter.

Det råder stor aktivitet dag som kväll på Frösö ridcenter. Här är det lunchlektion i ridhuset. Ridskolan har cirka 1 000 besök varje vecka.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-10-03