Publicerad 2016-10-05

Kultur som läkande kraft

Efter att ha upplevt övergrepp som barn och djupa psykoser som vuxen hittade 35-åriga Anja Dyrting tuschpennan som terapiredskap. Nu ställer hon för första gången ut sina teckningar.

- Min förhoppning med utställningen är att folk ska våga börja prata om både övergrepp och psykisk ohälsa, säger hon.

Anja Dyrting

Anja Dyrting ställer ut sina verk för första gången på lördag.

Det var för drygt tre år sedan som Anja Dyrting började teckna. Och motiven blev i mångt och mycket ett sätt att bearbeta det som hon varit med om. Till en början handlade det bara om egenterapi, men efter ett tag växte ett behov fram att berätta sin historia offentligt genom sina bilder.

När hon visade bilderna för en kompis fick hon hjälp att göra verklighet av sin längtan. Och på lördag är det vernissage på Anja Dyrtings utställning ”Manifestation för det osynliga” i Vita rummet på Tingshuset i Östersund.

Mer än bara teckningar

- Att berätta om övergrepp och psykisk ohälsa kan upplevas som hemskt. Men jag är inte hemsk, det är det som jag upplevt som är hemskt, säger Anja Dyrting.

Förutom teckningar med tillhörande texter bjuder Anja Dyrtings utställning på ett antal installationer. Dessutom kan vernissagebesökarna under lördagen måla, sticka och teckna. Besökarna kan också skriva ner sina egna erfarenheter inom ämnet och lämna dem anonymt till Anja Dyrting. I gamla Regina visas Teater Bardas film ”De sociala kongresserna”. Anja Dyrting är med i Teater Barda nu, men inte när filmen spelades in. Och i Tingssalen blir det både musik och monologteater.

- Det känns bra inför lördagen. Samtidigt är jag nervös – nästintill livrädd. Det här är långt utanför min bekvämlighetszon, säger Anja Dyrting.

Inget vinstsyfte

I dag mår Anja Dyrting relativt bra trots det hon varit med om, men hon lider fortfarande av posttraumatisk stress och är känslig för stressiga situationer.

Inga av Anja Dyrtings verk är till salu, det enda syftet med utställningen är att sprida sina erfarenheter från övergrepp och psykisk ohälsa.

Utställningen finns i Vita rummet på Tingshuset till och med den 22 oktober.

Östersunds kommun är tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, Tingshuset och Café Tingshuset medarrangör till utställningen.

Anja Dyrting,konst

Här är några av Anjas verk.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-10-03