Publicerad 2016-10-07

Östersund klättrar bland Sveriges skolkommuner

Östersunds kommun klättrar 25 placeringar i Lärarförbundets ranking av Sveriges bästa skolkommun.

Kille skriver i ett block.

Av Sveriges 290 kommuner placerar sig Östersund på plats 74 i den totala rankningen, förra året låg kommunen på plats 99. Rankningen baseras på 13 olika kriterier som lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

- Det finns olika jämförelser och rankingar mellan kommuner. Det är inte enkelt att jämföra kommuner då förutsättningarna ser så olika ut. Det är naturligtvis väldigt roligt att Lärarförbundet bedömer att vi ligger så väl till i riket och att vi sammantaget har förbättrat oss, säger Annika Källgård, chef för Barn och utbildningsförvaltningen.

Jämfört med förra året har Östersunds kommun har förbättrat resultatet inom flera områden, kommunen har bland annat klättrat från plats 156 till plats 37 när det kommer till utbildade lärare. Ett annat området där kommunen placerar sig högt gällande det genomsnittliga meritvärdet för årskurs 9, där hamnar kommunen på 27:e plats.

I en del kategorier har kommunen tappat placeringar, bland annat när det gäller lärartäthet och andelen godkända ämnen i årskurs 9.

- Detta är kända förbättringsområden som vi sedan tidigare arbetar med. Vad gäller rekryteringen är det glädjande när vi nu får svart på vitt att vi har ökat andelen utbildade lärare jämfört med andra kommuner trots att årets rekryteringsarbete varit svårare än tidigare, säger Annika Källgård.

Här kan du se hela resultatet för Östersunds kommun.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-10-07