Publicerad 2016-10-13

Allt du behöver veta om att jobba som timvikarie i vården

Kommer jag att behöva flänga runt på massor av olika boenden? Måste jag vara tillgänglig hela tiden? Får jag jobba heltid? Måste jag vara utbildad undersköterska? Vi reder ut hur det funkar att vara timvikarie på Bemanningsenheten.

Två  kvinnor i vårdkläder som leende tittar mot en äldre leende kvinna i rullstol.

I lokalen uppe på Solliden hörs ett ihållande lågmält sorl. Det är bemanningsassistenterna som sitter i telefon med timvikarier som jobbar inom Vård- och omsorgsförvaltningen. Varje dag året runt, måndag som julafton, hjälper Bemanningsenheten till med att se till att det finns personal på äldreboenden, inom hemtjänsten och LSS-boenden. Och varje månad strömmar det in omkring 5 000 uppdrag till enheten.

- Jag börjar tidigt på morgonen och får snabbt försöka hitta vikarier för ordinarie som har ringt till nattpersonalen och meddelat att de är sjuka. Ofta rullar det på rätt bra och löser sig men det finns också tillfällen där vi inte lyckas lösa situationen. Och det är inte alls roligt. Då tänker man mycket på hur det gick för både boende och personal under dagen. Men vi gör allt vi kan för att hitta en vikarie, mer kan vi inte göra, berättar bemanningsassistenten Margaretha Hassberg.

Viktigt att snabbt fånga de som har engagemang

Bemanningsenheten jobbar alltså med att se till att det finns personal som ersätter både kortare oplanerad frånvaro som sjukdom eller vård av sjukt barn men också planerad frånvaro som föräldraledighet, längre sjukskrivningar eller vakanta rader. Ett jobb som bara har blivit svårare och svårare eftersom behoven i vården ökar.

- Det är ju inget unikt problem vi har i Östersund utan så här ser det ut i hela Sverige. Men det är helt klart bekymmersamt och drabbar ju i slutändan de människor som är beroende av vård och omsorg.

För att lyckas rekrytera tillräckligt många har Bemanningsenheten bland annat kontakt med skolor som har vård- och omsorgsutbildningar samt Arbetsförmedlingen. Inom kort kommer också Bemanningsenheten tillsammans med cheferna på de olika enheterna på ett mer systematiskt sätt börja utvärdera hur timvikarierna fungerar ute i verksamheten.

- Det gör vi att snabbare märker vilka som fungerar och inte. Dessutom ger det oss en chans att fånga upp de som verkligen har ett engagemang, de riktiga stjärnskotten. Då kan vi till exempel pusha dem till att utbilda sig till undersköterska och berätta om vilka möjligheter det finns inom kommunen.

Goda möjligheter till både extrajobb och fast heltidstjänst

För möjligheter finns det. Förutsatt att man gillar att jobba med människor och vill hjälpa, stötta och vårda.

- Vi tar ju långt från in alla utan vi har intervjuer för att kunna bedöma om man passar bra i det här jobbet. Sedan handlar det förstås om att ta ansvar, komma i tid och göra ett bra jobb.

Att ansöka som vikarie till Bemanningsenheten ger en bra första inblick i vad jobbet handlar om. Här får man basutbildning på en dag och får också lära sig förflyttningsteknik. Sedan introduceras vikarien på ett boende.

- En vanlig fördom är att man kastas runt på boenden runt om i hela kommunen när man jobbar som vikarie hos oss men så är det inte. Man jobbar bara där man har fått introduktion. I början är det bara en plats och sedan kanske det kan bli fler om man själv vill det.

Vikarien ansvarar sedan för att fylla i vilka tider som hen finns tillgänglig att jobba på.

- Den som vill jobba heltid får ofta det. Ju större framförhållning desto godare möjligheter har vi också att tidigt boka in vikarien där ordinarie personal ska gå på planerad föräldraledighet. Vill man bara jobba lite extra så går det också utmärkt.

Här hittar du svaren på vanliga frågor om att jobba som vikarie inom vård och omsorg

Vill du jobba inom vård och omsorg? Så gör du


Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-08-02

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen