Publicerad 2016-10-24

Efter gymnasiefesten i Bringåsen - kommunen förtydligar om ansvar

En gymnasiefest i Bringåsen som spårade ur i fredags har fått stort utrymme i media och sociala medier.

Detaljbild på uppställda upp- och nervända och tomma vinglas.

I den efterföljande debatten har en kärnfråga varit om en uthyrande förening – i det här fallet den som driver Bringåsens bygdegård – har möjlighet att neka någon att hyra lokalen, utan att för den skull mista sitt årliga driftbidrag från kommunen.

- Det stämmer inte att föreningen som hyr ut är bakbunden av ett driftsavtal med kommunen. Föreningen är själv ansvarig för sina bokningar, och har rätt att säga nej. Det lägger sig kommunen inte i, säger Lena Byström, kultursamordnare på Östersunds kommun.

- En uthyrande förening kan hitta egna modeller för sin verksamhet, till exempel när det gäller hyresnivåer och depositionsavgifter.

Naturligtvis finns normer för att en uthyrare ska kunna erhålla ett kommunalt driftsbidrag, men det är alltså fortfarande föreningens ansvar vem man hyr ut till.

Mer om förutsättningar när det gäller ansökan om drift- och underhållsbidrag för samlingslokal hittar du här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-10-24