Publicerad 2016-10-30

Här bor människor som vågar följa sina drömmar

Östersund är en av sex nominerade kommuner och har nu chansen att bli Årets nyföretagarkommun. Segraren får 100 000 kronor som ska användas för att stärka lokala entreprenörer.

Vy över Östersund och Frösön.

I Östersund är företagarandan stark.

Per Johansson, tillväxtchef i Östersunds kommun.

Per Johansson, tillväxtchef i Östersunds kommun.

Visma och Nyföretagarcentrum står bakom utmärkelsen som delas ut för tolfte året i rad. Vinnaren tillkännages den 11 november på nyföretagarmässan Eget företag i Älvsjö.

Det är antalet nystartade företag per tusen invånare, från nyårsdagen 2015 fram till den 30 juni 2016, som legat till grund för nomineringen. Man tittar bland annat på hur väl kommunerna hjälper sina lokala entreprenörer att starta nya företag.

- Det är roligt att bli uppmärksammad, vi vet sen tidigare att det finns en stark företagaranda i Östersund och i Jämtland, det kan vi se i jämförelser med andra län. Det finns en positiv bild av att vara företagare, säger Per Johansson, tillväxtchef, som tycker att nomineringen är jättebra för Östersunds kommun:

Ett stort steg att starta eget

- Vi samarbetar med Nyföretagarcentrum och det är kul att det kan ge resultat. Vi kan ju göra vårt för att ge rådgivning, vägvisning och stöd, men det som är fantastiskt är att det finns personer som tar steget till ett eget företagande. Det är ett stort steg, säger Per Johansson, och förklarar samtidigt att kommunen är en av spelarna i sammanhanget:

- De flesta kör i gång utan att de behöver stöd men där det behövs försöker vi stötta. Det är människorna som startar eget som gör det stora jobbet. Sen kommer ju utmaningarna med att se till att det blir lönsamt, att jobba med utveckling. Det är jätteviktigt att vi har personer som gör det här.

Här kan du se vad vi kan göra för dig.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åre en av de tidigare vinnarna

Prissumman, som kommer ur Vismafonden, delas ut till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid. Detta i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har pengarna bland annat använts till nyföretagande med inriktning på ungdomar och invandrare.

Bland tidigare vinnare finns bland annat kommunerna Åre, Ystad, Simrishamn, Enköping och Helsingborg.

Nomineringarna

Här är de sex kommuner som kan bli Årets nyföretagarkommun 2016:

  • Askersund
  • Hudiksvall
  • Sigtuna
  • Solna
  • Åsele
  • Östersund

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-10-31