Publicerad 2016-11-07

Ringar på vattnet efter Unesco – fortsatt stort intresse för Östersund

Östersund, vy

Intresset för Östersund är stort även två månader efter Unesco.

Drygt två månader efter gastronomi- och kulturveckan och årsmötet för Unesco Creative Cities Network är det internationella intresset för Östersund fortsatt stort. I årsmötets efterdyningar har kommunen tagit emot flertalet långväga delegationer med intresse för Östersund.

I samband med Unesco Creative Cities Networks tionde årsmöte i Östersund i september i år tog Östersund emot över 250 internationella delegater från städer i 54 länder från alla världsdelar.

- Årsmötet gav oss möjlighet att marknadsföra länet som en kreativ gastronomisk region fylld av kultur och entreprenörskap, och vi fick visa att vi kan arrangera stora internationella arrangemang även utanför sportevenemangen, säger Anna Dahlén Eckermann, projektledare på Östersunds kommun.

Därför vill delegationerna besöka Östersund

Men även om sorlet från årsmötet sedan länge har lagt sig på Östersunds gator är kommunen fortsatt intressant ute i världen. Årsmötet har gett ringar på vattnet bland annat i form av en rad delegationer som besökt Östersund. Till exempel har besök från Macao i Kina varit här, en grupp från Qingdao i Kina och en från Tasmanien i Australien. Och under den här veckan besöker representanter från Fukagawa i Japan Östersund.

- Syftena med delegationernas besök i Östersund har bland annat varit att lära sig mer om hur vi arbetat med att planera och genomföra årsmötet, säger Anna Dahlén Eckermann.

Besöksgrupperna har också velat veta hur de kommer med i nätverket för kreativa städer, hur kommunen jobbar med demografiska frågor och hur Östersund jobbar med att sprida information till sina medborgare.

- Den goodwill och de möjligheter som värdskapet för årsmötet skapat kommer garanterat att leda till att besökare från hela världen får nya anledningar till att resa till Östersund, säger Anna Dahlén Eckermann.

Projektet nominerat till pris på Guldgalan

Unesco Creative Cities Networks årsmöte i Östersund och Jämtland Härjedalen är också nominerade till Swedavias Exportpris på Guldgalan 2016. Swedavias Exportpris delas ut till en person, ett företag eller ett projekt som gjort någonting som ger ökad internationell trafik. Vinnaren presenteras på Guldgalan den 10 november.

Projekt UCCN2016 drivs av Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen i samverkan och är en del av ett större EU-projekt, ”Creative Region of Gastronomy”, med Torsta AB som projektägare.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-11-07