Publicerad 2016-11-10

Projektledaren för hallbygget: ”Uppstått otroligt mycket överraskningar”

Sporthallen i Östersund börjar ta form. Under torsdagen var det dags för slutbesiktning och om drygt en vecka är det äntligen dags för invigning. Bo Jonsson, projektledare för arbetet, svarar på nio snabba frågor.

Den nya huvudarenan i Sporthallens A-hall.

Den nya huvudarenan i Sporthallens A-hall.

Bo Jonsson, projektledare för arbetet med nya Sporthallen.

Bo Jonsson, projektledare för arbetet med nya Sporthallen (bilden togs i mars 2016).

1. I dag är det slutbesiktning, vad innebär det?

- Det innebär att en grupp besiktningsmän helt enkelt synar att entreprenörerna har levererat det vi har köpt; exteriör, interiör och alla funktioner. Slutbesiktningen pågår hela dagen och i morgon. Vi har även kört ett antal förbesiktningar innan detta.

2. Har arbetet gått som planerat?

- Det har väl gått någorlunda som planerat, men det har uppstått otroligt mycket överraskningar. Verkligheten i dag ser annorlunda ut än när man ursprungligen byggde hallen 1968. De som har byggt om under åren har inte dokumenterat allt de gjort, i alla fall inte som vi har lyckats hitta. När något nytt ska byggas ihop med en befintlig byggnad, där det dessutom ständigt pågår verksamheter, uppstår svårigheter. Den tuffaste utmaningen har varit att ny teknik ska kombineras med gammal; brandsäkerhet, ventilation, ljus och ljud. Eldragning har varit den största och svåraste biten.

3. Har tidsplanen hållits?

- Den ursprungliga planen vad gäller grundentreprenaden har vi hållit. Däremot har det tillkommit väldigt mycket arbeten under resan gång. Vi har tvingats uppfinna nya lösningar kring brandskydd och tillgänglighetskrav, och mycket av det beror på det här med att kombinera något nytt med en befintlig byggnad. Vid sommarlovet 2017 beräknar vi att kunna lämna Sporthallens ombyggnad helt och hållet.

4. Har ni hållit budgeten eller har det uppstått oförutsedda kostnader?

- Vi kommer inte riktigt att hålla budget helt och hållet beroende på de förändringar som vi har tvingats göra i den befintliga delen.

5. På vilket sätt är den här hallen bättre än den gamla?

- Det blir en mycket modernare anläggning. Vi får en mycket bättre miljö för alla elever som ska äta sin mat i matsalarna, bättre funktioner i köket och ett modernare mottagningskök som idrotten kan bruka i samband med sina matcher och evenemang. Själva A-hallen är nu en modern sportarena med utökat antal sittplatser. Där kommer det även finnas en helt unik ljudanläggning, jämfört med sporthallar i resten av Sverige, som med råge uppfyller kraven för en konsert eller en produktion. Vi har haft expertis på ljud till vår hjälp som är internationellt känd. Den förbättrade ljudmiljön gäller inte bara i A-hallen, utan också i den nya matsalen. Där vi har försökt skapa en gemytlig miljö, både akustiskt och fysiskt.

6. Vad betyder det här för Östersund, idrottslivet och föreningslivet?

- En helt och hållet uppdaterad basket- och innebandyarena framför allt. Men vi har också sett till så att gymnasiets behov av idrottsutbildning uppfylls på ett helt annat sätt. Det blir nya duschar, nya väggar och nytt tak. Sen har det bland annat tillkommit biljettinsläpp, kiosker, garderob och kök som kan utspisa upp till 250 personer under matcher. När verksamheterna flyttar in eftersom så kommer vi att behöva göra en verksamhetsanpassning, det kommer att visa sig att det behövs mer funktioner eller lösningar som vi får ta eftersom.

7. Vad är det kvar att göra och när är ni helt klara?

- Det kommer att pågå fortsatta ombyggnadsarbeten i gamla delen av Sporthallen resten av höstterminen och in på vårterminen 2017. Ursprungligen var det inte tänkt så. Det beror på att de tekniska installationerna på de befintliga delarna av hallen är för gamla. Vi har inte kunnat jobba rationellt på grund av att det ständigt är full verksamhet. Därmed måste vi spara vissa arbeten till sommarlovet. Vi kan inte rent tekniskt stänga av värmen i flera veckor för att vi ska utföra ett arbete, vi måste planera in sådant när det är tomt.

8. Vilken kapacitet har hallen, kan det vara mer än bara sport här?

- Absolut! Med den nya ljudanläggningen och med den förbättrade logistiken så kommer det gå utmärkt att arrangera till exempel konserter eller evenemangsproduktioner här.

9. På vilket sätt har kulturen varit viktig i utformandet av hallen?

- Kommunledningen och politikerna bestämde redan i förväg att en procent av investeringen ska gå till den konstnärliga utsmyckningen som kan ses i hallen. Den förbättrade ljudanläggningen och ljudmiljön bidrar ju också till att kunna uppfylla kulturlivets önskemål. Där har tanken varit just att man ska kunna ha större evenemang här.

 

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-06-07

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen