Publicerad 2016-11-21

Minska smittspridning på förskola

Vinterkräksjukan är jobbig, och väldigt smittsam. Nu är den här och vi kan alla hjälpas åt för att hålla nere smittspridning.

Östersunds kommuns förskolor har egna rutiner för hur smitta på förskolan ska hanteras. Den talar till exempel om hur föräldrar får information om smitta, vilka städrutiner förskolan har och hur ofta barnens händer behöver tvättas.

Men det finns också mycket som föräldrar och vårdnadshavare kan göra för att minska smittspridningen i förskolan.

- Alla barn ska vara feberfria ett dygn innan de kommer till förskolan. Vid magsjuka ska barnet ha varit helt symptomfritt i 48 timmar innan barnet kommer tillbaka. Det är väldigt viktigt att vårdnadshavare inte tar med sig sjuka eller smittspridande barn till förskolan, det är då vi får epidemier där både personal, barn och vårdnadshavare insjuknar, avslutar Ann Färdvall.

Här kommer du till en pdf som är bra att skriva ut och ha på kylskåpet hemmaPDF

Viktiga råd för att undvika sjukdom

 Vinterkräksjuka, magsjuka, kräkningar och diarre

Har barnet kräkts eller haft diarre?

Stanna alltid hemma från förskolan.Gäller även om det bara var en gång. Meddela också personalen att du misstänker att ditt barn kan vara magsjukt.

När kan barnet komma tillbaka till förskolan?

När barnet ätit normalt och inte kräkts eller haft diarre på minst 48 timmar (två dygn)

Ska syskon till sjuka barn också stanna hemma?

Ja,det gör att risken för smittspridning minskar.

Hjälper det att tvätta händerna?

Ja,det är mycket viktigt att du ofta tvättar dina och barnens händer noga med tvål och vatten. Det räcker inte att använda handsprit,eftersom handsprit inte påverkar viruset som sprider vinterkräksjuka.

Vad kan jag tänka på hemma?

Använd pappershanddukar istället för tyghanddukar, tvätta alla kläder, lakan och gosedjur i 60 grader, städa noggrant golv och toalett,torka av leksaker, handtag och lampknappar.

Tips: På förskolor så finns ofta en "akuthink" som innehåller engångshandskar, plastpåsar och pappersrulle med torkpapper.En sådan kan också vara bra att ha till hands hemma.

Feber och förkylning

Hur länge ska barnet vara hemma?

Alltid vid feber och sedan ett feberfritt dygn hemma.

Mitt barn har ingen feber men är lite hängigt, kan jag lämna på förskolan?

Låt barnets allmäntillstånd avgöra om det kan återgå till förskolan.Tänk på att barnet ska vara så friskt att det orkar med det höga tempot på förskolan med lek och utomhusvistelse.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-11-21