Publicerad 2016-11-24

Unikt designpris till Östersunds kommun för ett hållbart samhälle

Att en kommuns tillväxtprocess vinner pris på en stor och prestigefylld designgala - det har knappast hänt tidigare.
Förrän nu. På Berns i Stockholm.
Och vinnaren heter Östersunds kommun.

Interiör från ett fullsatt Berns i dunkel festbelysning

På en gala på Berns i Stockholm utsågs Östersunds kommun till en vinnare.

- Jag är jätteförvånad. Det hade jag defnitivt inte väntat mig med tanke på vilka tunga aktörer som var nominerade tillsammans med oss, säger Hannele Lanner Johansson, utvecklingsstrateg på Östersunds kommun.

Mer [*] Östersund är namnet på kommunens plan för hållbar tillväxt och ett mer attraktivt Östersund - och det är det konceptet som nu prisats av Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse - Design S.

Ny kategori

Priset till Östersunds kommun kom i en för året ny kategori, Hållbart samhälle, och den fullständiga motiveringen lyder så här:

"Att ha modet att ta in unga designers för att tillsammans processa fram ett visionsarbete visar på engagemang utöver det vanliga hos Östersunds kommun. Det ger kommunen en stark position inom kreativ innovativ samhällsutveckling. Att använda kraften i designprocessen ger ett medskapande och en kommunikation som når ut och berör."

- Kul att få den här uppmärksamheten efter det långsiktiga arbete vi gjort efter att bland annat ha släppt in unga studenter. Det är ett kvitto på att det fungerar och ger oss inspiration att fortsätta, säger Hannele Lanner Johansson.

Började 2013

Hannele är en av många som varit delaktiga i processen, som började 2013 när kommunen inrättade ett sommardesignkontor där ett antal designstudenter bland annat fick uppdraget att ta fram hur kommunen skulle jobba med sitt tillväxtarbete.

- Jag kunde inte vara med vid galan, och mina kollegor Theresia Grön och Tobias Lundberg är båda föräldralediga. Men jag hade direktkontakt med vår tillväxtchef Per Johansson som var på Berns, berättar Hannele Lanner Johansson.

Med hållbar tillväxt menar Östersunds kommun en tillväxt som sker inom ramen för vad vi själva klarar av på lång sikt. Den tar hänsyn till både ekonomiska, ekologiska och sociala aspekter.

skrivbord med skyltar från arbetet med Mer [*] Östersund utspridda

Arbetet med konceptet Mer [*] Östersund ledde till det prestigefyllda priset.

Design S

Design S är en utmärkelse som hela den svenska designbranschen står bakom.

Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse.

I år var det tionde året som utmärkelsen delades ut. Tio kategorier fanns med.

I den nyinstiftade kategorin "Hållbart samhälle" var följande nominerade:

- Vinnova - Verktyg och metoder för normkreativ innovation
- Landstinget i Värmland - Experio Lab
- Östersunds kommun - Mer [*] Östersund
- Västra Götalandsregionen - Re: textile - Re: is the new black

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-11-24