Publicerad 2016-12-20

19 nya Krogar Mot Knark

Under en ceremoni i Rådhuset på måndagen fick ytterligare 19 av Östersunds krögare motta en guldskimrande tavla som bevis på att deras krog nu är en certifierad "Krogar Mot Knark-krog".

Montage med Krogar Mot Knarks logotyp och gruppbild på certifierade krögare med diplom.

Följande krogar certifierades: Restaurang Temperance, The Bishop Arms, Restaurang Arctura, Bashiras Kitchen, Hotell Gamla Teatern, Brunkullan Brasserie, Captain Cook, Republiken Bar & Kök, Jazzköket, OSD Kongress & Nöje, Storsjöteatern, Dalwhinnie Pub & Restaurang, Vezzo, Clarion Hotel Grand, Kungsgården, Sir Winston, Allstars, Grändens Delikatess och Jane Doe.

Sedan tidigare har Restaurang Plaza, Restaurang Marité och Oscars Mat och Café certifierats.

Under året har det utförts krogmiljöronder på samtliga dessa krogar av polisen och Socialförvaltningens tillståndsenhet i samverkan med krögaren.

Kartläggning av narkotikasituationen

Första steget i Krogar Mot Knark, när en kommun går med i nätverket, är att utföra en kartläggning av narkotikasituationen.

Denna kartläggning utfördes i början av 2016, med hjälp av en enkät som är hämtad från KMK nationellt och som har anpassats till lokala förhållanden. Kartläggningens resultatPDF presenterades nu i samband med certifieringen.

151 respondenter har mottagit enkäten. Den största gruppen i kartläggningens undersökning och med 35,8 procent är 25 år eller yngre. 44,4 procent av respondenterna i undersökningen har uppmärksammat att de har sett någon narkotikapåverkad gäst på krogen i Östersund när de arbetat, vid ett eller flera tillfällen. Allt ifrån ”nästan varje kväll”, ”någon gång i veckan”, ”någon gång i månaden” till ”någon gång i halvåret”.

I undersökningen framhåller 21,6 procent av respondenterna att det finns mer narkotika på krogen i Östersund idag, 2016, än vad det fanns för fem år sedan.

Många bra idéer

- De som svarat i undersökningen har gett många bra idéer och förslag om vad krogen skulle kunna göra för att minska narkotikabruket bland gäster och personal. Bland annat säger många att de tycker det är viktigt att krogarna arbetar aktivt mot knark, säger KMK:s lokala samordnare, Lena Beckung.

Många av dem som svarat har även angett att utbildning om droger är viktigt för personal och krögare. Både återkommande utbildning och mer information om droger efterfrågas.

- Många vill också se mer närvaro från polisen, och att det ska vara nolltolerans mot narkotika på Östersunds krogar, säger Lena Beckung.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-12-20

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen