Publicerad 2016-12-23

God Jul ALLA barn!

Som vanligt kring jul är det stort fokus på barnen, men det är inte alla barn som ser fram emot lovet och ledigheten. Det är viktigt för alla att känna till vad man ska göra om man misstänker att ett barn far illa.

Föreläsaren Mustafa Panshiri

- Julen är till för barnen, brukar man säga, och just därför tycker jag att det är viktigt att tänka på de barn och unga som närmar sig julen med en klump i magen, säger Petra Olsson, som är chef för Område Barn Unga Vuxna på Socialförvaltningen i Östersund.

Barnens bästa viktigast

Jobbet på Socialförvaltningen handlar ofta om barn och ungdomar på ett eller annat sätt, direkt eller indirekt. I lagen står att socialtjänsten alltid måste tänka på och ta hänsyn till barnens bästa.

- Flera barn i varje klass får inte den jul som de önskat. Föräldrar slutar inte bråka eller dricka sig berusade för att det är jul. Vi arbetar för att göra skillnad för många av de här barnen och deras föräldrar på olika sätt, säger Petra Olsson.

Vad gör jag om ett barn far illa?

Barn som far illa eller riskerar att fara illa, är ett gemensamt samhällsansvar. Ofta får socialtjänsten kunskap om sådana missförhållanden genom en anmälan. Om man misstänker att ett barn är utsatt kan man läsa om hur man ska göra på sidan Om barn eller unga far illa.

- Jag vill också tipsa om att Rädda Barnen har väldigt bra information om utsatta barn på sin hemsida www.raddabarnen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, säger Petra Olsson.

Socialförvaltningens sidor för barn och unga

De här sidorna är särskilt till för dig som är ung. Här vill vi som jobbar på socialförvaltningen i Östersund berätta lite om vad vi jobbar med, hur vi kan hjälpa till och om hur du kommer i kontakt med oss. Här finns också en jättebra samling av länkar som kan hjälpa dig vidare om du undrar över något särskilt.

Fortsätt till Socialförvaltningens sidor för barn och unga

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-12-23