Publicerad 2016-12-29

Var så goda – här är en titt i backspegeln på året som gick

Vad är väl ett nytt år utan en tillbakablick på det gamla. Därför bjuder vi här på årets kommun-ABC 2016. En liten resumé av små och stora händelser i Östersunds kommun.

Fotomontage på fyrverkerier och rubriken Årets ABC 2016

Foto: Göran Strand

 A – Allsvenskan

Det började med en mersmakande debut borta mot Hammarby (1-1) innan historiens första allsvenska fotbollsmatch i Jämtland spelades den 7 april på Jämtkraft Arena (0-2 mot AIK). Resten av ÖFK:s allsvenska säsong gick i succéns tecken och gav stor kraft till varumärket Östersund.

B – Besparingarna

Inte så lätt att hänga med i matematiken alla gånger, speciellt inte när det gäller kommunekonomi. Tidigare under året kom ett glatt besked om stort plus, men i november kom plötsligt besked om att Östersund måste spara 150 miljoner inför 2018. Minskad ökningstakt på skatteintäkterna är orsaken

Silhuett på cyklist vid sjö i solnedgång

Foto: Göran Strand

C – Cykelstaden

Det trampas friskt i Östersund, och i maj tampades det i Cykelkampen mot andra orter i Europa. 737 deltagare i Östersund såg med 56 381 kilometer till att staden kom på femte plats i Europaligan. Överlag är det allt fler kommuninvånare som tar ”järnhästen” i bruk – året runt.

D – Designpriset

Mer [*] Östersund är namnet på kommunens plan för hållbar tillväxt och ett mer attraktivt Östersund – och det är det konceptet som nu prisats av Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse – Design S. Prisutdelningen skedde på Berns i Stockholm i en för året ny klass – Hållbart samhälle.

E – Eltrafiken

Mer skryt! Fina utmärkelser som Sveriges bästa elbilskommun och bästa arrangör av Europeiska trafikantveckan landade i Östersund. Laddinfrastrukturen är topp fem i landet och dessutom byggdes en linje för elbussar till nya bostadsområdet Brittsbo.

F – Förskolan

Det är den största satsningen på förskola och skola i Östersund någonsin. Alla lokaler där det i dag bedrivs förskole- och skolverksamhet har inventerats, för att se vilka behov som finns för att skapa en bra lär- och arbetsmiljö. Det tillkommer också nya förskolor på Jägarvallen och Remonthagen.

G – Guldhjälten

Östersund fick hylla en guldhjälte efter Paralympics i Rio. Simmaren Karl Forsman vann guld på 100 meter bröstsim och tog därmed Sveriges enda guldmedalj vid Paralympics. Östersunds kommun sponsrar Karl Forsman, som tävlar i klassen SB5 och enbart använder överkroppen när han simmar.

Pojke som hoppas i vattnet från badbrygga

Foto: Tommy Andersson

 H – Hopptornet

Tack vare ett förslag från en av kommunens medborgare – Helen Axne – byggdes ett hopptorn och bryggor i Surfbukten. Den första juli invigdes hopptornet – samtidigt som populära Surfbukten öppnade sina portar för säsongen.

 

I – Inflyttningen

Årets mål nåddes redan i september. Statistik från SCB visar att befolkningsökningen fram till den sista september i år var 490 nya personer. Målet i år enligt kommunens tillväxtplan är 450 personer, ett mål som alltså nåtts med god marginal innan årets slut.

sofia jannok framför julgran vid Rådhuset

 J – Julgranen

Den samiska sångerskan Sofia Jannok värnar om sitt ursprung och vår miljö. Båda delarna rymdes i årets julgranstema för Sveriges julgran, där Jannok var årets designer. Granen innehöll bland annat 169 ripor som symboliserar FN:s resolution 169 om att skydda ursprungsfolkens rättigheter.

man som steker burgare, bild från unesco-mötet

K – Konferenserna

Allt fler stora konferenser hittar till Östersund. 2016 minns vi framför allt Unesco-konferensen som lockade 250 internationella delegater från städer i 54 länder från alla världsdelar till Östersund i början av september. Det kommer mera …

 

L – Längdåkningen

Skidtävlingen Tour de ski kommer att arrangeras i Östersunds- och Trondheimområdet år 2020. Tävlingen, som inte ska blandas ihop med den årliga touren som arrangeras i södra Europa kring jul och nyår, ska anordnas varje år som det inte är något stort mästerskap. Touren ingår i världscupen.

M – Medborgarförslagen

Staty av Gustaf III, cykeltvätt och sociala tjänstehundar. Det är några av de totalt 90 engagerade medborgarförslag som lämnats in till kommunen. Över 1 000 personer har registrerat sig för att antingen skriva under andras förslag eller själva lämna in förslag på ett demokratiskt elektroniskt sätt.

N – Nyheterna

Det finns bra och dåliga nyheter. Goda nyheter är till exempel att Östersund få ta emot många fina utmärkelser under 2016. Bland dessa märks till exempel att Östersund utsetts till Årets nyföretagarekommun och Årets amatörkulturkommun.

O – Omtalat

Vissa ämnen och händelser engagerar mer än andra och blir till ”snackisar”. Från 2016 kommer vi bland annat att minnas planerna för Annersia, etableringen av Biltema, biltrafiken i Lillänge och expresscykelvägarna som heta samtals- och debattämnen. Och så vädret förstås …

P – Parasporten

I april arrangerades EM i kälkhockey i Östersund Arena. Arrangemang som detta drar besökare och därmed boende på hotellen samt uppmärksamhet till Östersund. Därför finns det planer på att arrangera ett miniparalympics år 2021.

Q – Quality Hotel

Hotellet på Frösö Park tilldelades Östersunds tillgänglighetspris 2016. Varje år delar Tillgänglighetsrådet i Östersunds kommun ut ett pris till en organisation, företag eller enskild person som gjort något för tillgängligheten i kommunen, utöver det som lagen föreskriver.

häst i hage

R – Ridsporten

När Östersunds kommun beslutat om 20-miljonersinvesteringen på Frösö ridcenter ringde ridskolechefen Agneta Paulsson med gråten i rösten och frågade om det verkligen var sant. Början till ridcentret infann sig för nästan 50 år sedan när man slog ihop två baracker som bildade ett stall.

S – Surfbukten

I hårdast tänkbara konkurrens tog Surfbukten och Simon Jaktlund hem utmärkelsen ”Placebrander of the year”. Utmärkelsen har funnits sedan 2013 och premierar imponerande insatser inom platsmarknadsföring. Insatser som i någon form syftar till att stärka en plats varumärke.

T – The Guardian

Den ansedda engelska tidningen The Guardian har listat tio europeiska städer som enligt tidningen är värda ett besök i vinter. På fjärde plats kom Östersund. I artikeln skriver The Guardian att vintern är den perfekta årstiden för att resa runt och upptäcka europeiska städer.

invigning sporthallen

U – Utbyggnaden

Tårtkalas, prova-på-aktiviteter, uppvisningar, guidade turer och ett stort utbud av underhållning och uppvisningar. Den officiella nyinvigningen av den renoverade Sporthallen var välbesökt, och den nya moderna hallen är väldigt uppskattad av bland andra basket- och innebandyföreningarna.

V – Vattenläckan

Ett nytt rör gav vika för vattentrycket efter en omkoppling av ledningar. Det var orsaken till den stora vattenläckan vid Minnesgärde i slutet på april. Det blev några dagars påbud om att koka dricksvattnet för att säkerställa att det inte blivit några föroreningar.

Lekande barn på snöhög i Vinterparken

Foto: Göran Strand

 W – Winter Park

Varje vinter är det ett myller av människor nere i Vinterparken, den naturliga mötesplatsen för alla som uppskattar vintern i alla dess former. Den stora nyheten för i år var att Vinterparken byggts ut med ett antal attraktioner, där allt var samlat under namnet Äventyret.

 

X – X antal sandkorn …

Vi vet inte hur många, men det gick åt vääääldigt många sand och gruskorn under början på vintern 2016/2017. Var? Jo, på våra vägar och gång- och cykelbanor. Det milda och skiftande vädret framkallade halka och problem på många håll. Ska vi hoppas på lite mer snö efter årskiftet?

Y – Yran

Går ju inte att utelämna när man ska sammanfatta ett år i Östersund. Förutom att Storsjöyran är en stor fest både för boende och besökare ger evenemanget både bra marknadsföring och ökad omsättning för stadens näringsliv. Yrangruppen har redan lovat att leverera sommarfest även 2017.

Aktern på ångaren Thomée

Å – Ångbåten

S/S Thomée har trafikerat Storsjön sedan 1880. Efter att ha tillbringat de senaste tre åren på "rehab" i Arvesund är hon nu tillbaka i Östersunds båthamn. Starkare än någonsin, med en ny dieselmotor på 350 hästkrafter under däck.

 

Ä – Äntligen

Länsstyrelsen har tagit ett beslut som innebär att dricksvattnet i Östersund i framtiden är kvalitetssäkrat. Havs- och vattenmyndigheten har också listat Minnesgärdets vattenverk som ett av landets viktigaste ur riksintresse sett.

Ö – Östersundsmodellen

Socialförvaltningen i Östersund har fått mycket uppmärksamhet för sitt projekt "6 timmars arbetsdag, tid för återhämtning". Nu har projektet utvärderats, och många är intresserade av att lära sig mer om "Östersundsmodellen".

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2016-12-29