Publicerad 2017-01-13

Börjar ditt barn förskoleklass i höst? Då är det dags att välja skola!

Det är nu hög tid för alla vårdnadshavare till barn som fyller sex år 2017, och är folkbokförda i Östersunds kommun att välja skola. Det görs mellan 16-29 januari här på kommunens hemsida, med hjälp av e-tjänsten Skolval (som öppnar måndag 16 januari). Skolvalet omfattar såväl kommunala som fristående skolor i Östersunds kommun.

Foto: Göran Strand

- Östersunds kommun har en skyldighet att se till att alla elever som är folkbokförda i kommunen har en skolplacering, berättar Bengt Funseth som är verksamhetschef för några av kommunens grundskolor och är en av de som jobbar med Skolvalet.

Varför måste vårdnadshavare gå in och välja aktivt på hemsidan?
- Det är för att uppfylla Skollagens intentioner om att alla föräldrar har rätt att välja skola till sitt barn. Tidigare blev eleven placerad i en skola och kunde önska en annan än den tilldelade. Nu blir ingen elev tilldelad någon skola, utan alla föräldrar gör ett val av skola via e-tjänsten på kommunens hemsida.

Vad händer om det blir fler sökande till en skola än antalet platser?
- Då placeras barnen efter i första hand närhetsprincipen ”relativ närhet” och i andra hand syskonförtur. Med relativ närhet menas att elev A som bor längre bort från den önskade skolan än elev B, ändå blir placerad på skolan eftersom elev A annars får ”orimligt” långt till skolan (läs mer om relativ närhet och syskonförtur).

Om jag vill söka till en friskola, gör jag på samma sätt som när jag söker en kommunal skola, det vill säga via e-tjänsten på kommunens hemsida?
- Ja, men du ska även ansöka direkt till friskolan. Det har att göra med att skolpengen till friskolan, som betalas ut från Östersunds kommun, ska bli rätt.

Så här gör du val till förskoleklass!

I vår jämförelsetjänst kan du se fakta om våra skolor

Information om respektive skola

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-01-16