Publicerad 2017-01-22

Visar upp böcker från svunna tider: ”De är gjorda för att hålla”

På Östersunds bibliotek finns den Zetterströmska samlingen. Den rymmer böcker och andra skrifter daterade ända tillbaka till 1400-talet. Bibliotekarie Thomas Drugg, som på tisdag kväll visar upp en del av den litterära skatten för allmänheten, svarar på sju snabba frågor.

En astrologisk bok, tryckt i Stockholm 1588. Foto: Thomas Drugg/Östersunds bibliotek

En astrologisk bok, tryckt i Stockholm 1588. Foto: Thomas Drugg

Hippokrates "Opera omnia", tryckt Basel 1546. Svenskt krigsbyte från Warszawa. Foto: Thomas Drugg/Östersunds bibliotek

Hippokrates "Opera omnia", tryckt Basel 1546. Svenskt krigsbyte från Warszawa. Foto: Thomas Drugg

Thomas Drugg, bibliotekarie, Östersunds bibliotek.

Thomas Drugg, bibliotekarie.

Vilken är den äldsta boken ni har?

- I Zetterströmska biblioteket finns vår äldsta samling, med böcker och annat material från 1400-talet och fram till 1830. De äldsta böckerna är ett par handskrifter från 1400-talet (bönböcker). Vi har också ett antal inkunabler, det vill säga böcker som tryckts på 1400-talet.

Vilken är den mest kända boken?

- Det finns flera kända titlar i samlingen. För en svensk publik är kanske de olika bibelöversättningarna mest kända, liksom Rudbecks ”Atlantica” och Eric Dahlberghs ”Suecia Antiqua ...”. Vi har också en stor samling av Carl von Linnés skrifter.

Får du klämma och känna som besökare?

- Generellt gäller att man bör ta i böckerna så lite som möjligt. Vi har särskilda studieplatser på biblioteket som vi brukar rekommendera att man använder när man studerar någon bok ur vår gamla samling.

Får du som privatperson låna hem böckerna?

- Böckerna är inte till utlån, men de flesta går bra att beställa fram och titta på i biblioteket. Samlingen är sökbar online, både i vår egen bibliotekskatalog på bibliotekmitt.se och i den nationella databasen Libris. Biblioteket förbehåller sig rätten att göra undantag. Det kan till exempel vara böcker som är särskilt ömtåliga, gamla eller sällsynta. Vissa titlar ser vi mer som museiföremål än som böcker.

Har ni några speciella säkerhetsrutiner kring böckerna?

- Vi har särskilda rutiner för hantering av beställt material ur Zetterströmska biblioteket. Vill man titta på en särskild titel, beställer man fram den några dagar i förväg via ett särskilt webbformulär. När man sedan kommer till biblioteket för att se på materialet behöver man visa giltig ID-handling, samt kvittera ut både bok och låneregler.

Hur förvaras böckerna? Krävs det nån speciell luftfuktighet?

- De förvaras i särskilda utrymmen på biblioteket, med anpassad lufttillförsel. Småtryck och motsvarande förvaras i särskilda arkivboxar tillverkade av syrafri kartong.

Håller skicket på dem, hur slitna har de blivit de senaste 20 åren?

- De flesta av dessa böcker har en betydligt högre material- och hantverkskvalitet än dagens fabrikstillverkade nya böcker. En tryckt bok från till exempel 1400-talet är gjord för att hålla.

Böcker från 1500-talet

  • Vad: Bibliotekarie Thomas Drugg visar böcker ur samlingen Zetterströmska biblioteket. Samlingen är uppkallad efter bibliotekets grundare, professor Carl Zetterström (1767-1829). Detta är bibliotekets äldsta samling böcker. Här finns material tryckt och utgivet före 1830. Temat denna gång är böcker från 1500-talet: religiösa skrifter, vetenskap, astrologi med mera.
  • Var: Östersunds bibliotek, samlingssalen.
  • När: Tisdag 24 januari klockan 18.00. Fri entré.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-01-22

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen