Publicerad 2017-01-23

Positiv avslutning på Vegaprojekt – fler ska jobba med modern mat

Nu har Vega-projektet – som handlar om att skolor ska hitta lösningar för att minska matsvinnet och servera mer klimatsmart mat – utvärderats.
– Nu har vi förutsättningar att gå vidare, säger Evonne Mattsson, kostchef på Östersunds kommun.

Tre personer som jobbar i ett kök

Monika Bergstrand, Ingrid Westerlund och Birgitta Wikebo i köket på Sörgårdsskolan.

Som en av tio kommuner i landet har Östersund deltagit i projektet. Före jul träffades representanter från dessa kommuner i Örebro för en utvärdering, och nu har man även knutit ihop trådarna lokalt.

Sörgårdsskolan i Brunflo och Orrvikens skola har varit ”teststationer” och här har man under hela hösten i samarbete mellan elever och personal arbetat för att införa mer vegetarisk mat på luncherna, och för att minska mängden mat som måste slängas.

På Sörgårdsskolan (upp till årskurs 3) är det kökspersonalen som varit den drivande kraften i projektet.

– Det har varit mer att göra för oss, men roligt, säger Birgitta Wikebo.

Vi ser fem bilder i ett kollage - på den första en kvinna som tar för sig av grönsaker och bröd, resterande bilder visar mat i närbild. Chokladkaka, citrussallad, fetaost och en färgglad böngryta.

Till avslutningen hade Sörgårdsskolan fixat olika rätter att smaka på. Bland annat bjöd de på en chokladkaka bakad på svarta bönor, citrussallad med blodapelsin och böngryta med fetaost till.


Valmöjligheter

Varje dag har hon och hennes kollegor talat med eleverna om den mat som serveras just vid det tillfället. Eleverna har å sin sida fått viska i örat på dem vad de tyckt om maten, en uppskattad strategi för att inte barnen ska påverka varandra i sina bedömningar.

– Det känns som att vi haft rätt målgrupp med unga barn här på skolan. De är öppna och inte så färgade som kanske äldre är. De testar gärna på nytt, menar Ingrid Westerlund.

Eleverna har haft valmöjligheter. Man har sett till att åtminstone den ena av två rätter varit klimatsmart. I programmet har bland annat ingått att väga komposthinken efter varje lunchservering.

– Det har varit väldigt lite slängd mat, men det ska sägas att det var det tidigare också. De här barnen har alltid varit duktiga på att äta upp, berömmer Ingrid Westerlund.

"Modern mat"

Under måndagen diskuterades bland annat hur kommunen ska fortsätta det klimatsmarta tänket kring maten, och vilka erfarenheter man dragit under Vega-projektet.

– Det här är definitivt ett arbete som vi kommer att fortsätta med. Östersunds kommun har satt som mål till år 2020 att 50 procent av den mat som serveras ska vara ekologisk. I dag ligger siffran på 32 procent. Det är en jätterolig utmaning, säger kostchefen Evonne Mattsson.

– Vi ska fortsätta implementera tänket i andra skolor. Men det måste få ske på olika sätt eftersom det finns olika förutsättningar.

Vid utvärderingen kom man också överens om att en bra idé är att kalla det klimatsmarta och hälsosamma tänket för "modern mat" –  och inte begränsa det till vegetariskt.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-01-23

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen