Publicerad 2017-01-24

Nu närmar sig VABruari – så undviker du bacillerna

Februari kallas inte VABruari utan anledning, det är nämligen den månad under året med mest VAB-dagar, vård av sjukt barn. Men det finns bra tips för att kunna köra lite slalom mellan hotande baciller.

liten pojke sitter på golvet bland sina leksaker samtidigt som en förälder står ovanför och sträcker ner armarna för att snyta pojken

Vinterkräksjukan, säsongsinfluensa och RS-virus. Månaden februari är full av sjukdomar, som dessutom gärna vill ta omtag i parti och minut när de sprids bland vänner, arbetskompisar och inte minst bland barnen på skola och förskola.

Många småbarnsföräldrar fylls av ångest och en känsla av att inte räcka till, både mot sina barn och sin arbetsplats.

Därför är det vara bra att följa lite goda råd, tips – och till och med regler – om vad som gäller när ett barn blir sjukt.

Sjuka barn ska vara hemma

När det gäller förskolor ska alla barn vara feberfria ett dygn innan de kommer tillbaka efter sjukdom. Vid magsjuka ska barnet ha varit symptomfritt i 48 timmar. Och naturligtvis ska ett barn som inte är friskt inte vara på förskolan. Det är väldigt viktigt för att inte skapa epidemier där personal, barn och vårdnadshavare blir sjuka.

Här nedanför kan du läsa om fler tips för att hålla barnen så friska som möjligt.

Lycka till med VABruari 2017!

Här kan du se vad som gäller för skolbarn, hur länge de ska vara hemma vid sjukdom. Det är vårdguiden 1177:s sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här får du en länk till en utskriftsvänlig sida (pdf) med nedanstående råd.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Viktiga råd för att undvika sjukdom

 

Vinterkräksjuka, magsjuka, kräkningar och diarre.

Har barnet kräkts eller haft diarre?

Stanna alltid hemma från förskolan. Gäller även om det bara var en gång. Meddela också personalen att du misstänker att ditt barn kan vara magsjukt.

När kan barnet komma tillbaka till förskolan?

När barnet ätit normalt och inte kräkts eller haft diarre på minst 48 timmar (två dygn).

Ska syskon till sjuka barn också stanna hemma?

Ja, det gör att risken för smittspridning minskar.

Hjälper det att tvätta händerna?

Ja, det är mycket viktigt att du ofta tvättar dina och barnens händer noga med tvål och vatten. Det räcker inte att använda handsprit,eftersom handsprit inte påverkar viruset som sprider vinterkräksjuka.
Här kan du ladda ner och skriva ut en påminnelse om att tvätta händernaPDF

Vad kan jag tänka på hemma?

Använd pappershanddukar istället för tyghanddukar, tvätta alla kläder, lakan och gosedjur i 60 grader, städa noggrant golv och toalett,torka av leksaker, handtag och lampknappar.

Tips: På förskolor så finns ofta en "akuthink" som innehåller engångshandskar, plastpåsar och pappersrulle med torkpapper. En sådan kan också vara bra att ha till hands hemma.

Feber och förkylning.

Hur länge ska barnet vara hemma?

Alltid vid feber och sedan ett feberfritt dygn hemma.

Mitt barn har ingen feber men är lite hängigt, kan jag lämna på förskolan?

Låt barnets allmäntillstånd avgöra om det kan återgå till förskolan. Tänk på att barnet ska vara så friskt att det orkar med det höga tempot på förskolan med lek och utomhusvistelse.

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen
Sidan uppdaterad 2017-01-25

Använd vår mobilapp

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag. Här hittar du också vägen direkt in till kommunens kundcenter.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen